IZJEMEN POSEG V TRŽAŠKI PORODNIŠNICI: Deklico intubirali že v materinem telesu

Trst

Iz tržaške porodnišnice prihaja novica o izvrstnem delu tamkajšnjih zdravnikov. Multidisciplinarna ekipa porodničarjev, anestezistov, otroških kirurgov, neonatologov, otorinolaringologov in radiologov pediatrične bolnišnice Burlo Garofolo je z zapletenim posegom omogočila dihanje novorojeni deklici s pet centimetrskim benignim tumorjem na jezičku, piše Primorski dnevnik.

Cervikalni teratom oz. benigni tumor je pritiskal na njena dihala, pri porodu pa bi utegnil ovirati ali celo onemogočiti dihanje novorojenca, zaradi česar bi otrok tudi umrl. Zato so morali v tržaški pediatrični bolnišnici izvesti zapleten poseg "Exit", kar je kratica za "Ex Utero Intrapartum Therapy". Materi so morali opraviti carski rez, otroka delno potegniti iz maternice in ga intubirati, medtem ko je bil z materjo še povezan prek popkovine.

Poseg so opravili v 34. tednu nosečnosti, zaradi nevarnosti prezgodnjega poroda, sicer pa so ga načrtovali v 37. tednu. Zapletov k sreči ni bilo, novorojenko so nato operirali nekaj dni po rojstvu. Deklica zdaj že nekaj dni diha sama, še piše primorski.eu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija