IZJEMEN PODVIG KOPRČANA, KI GA NAMERAVA V KRATKEM PONOVITI: Brez noge in v izjemnih bolečinah osvojil Triglav (VIDEO)

Koper

Elvis Koščica in Jure Jambrošič, ki sta pred leti dokazala, kako lahko moč volje premaga tudi najtežje ovire, načrtujeta nov vzpon na Triglav, tokrat prek Kredarice. Čeprav je bil nov vzpon načrtovan za september, bosta sicer spričo nejasnih vremenski razmer organizacijo vzpona nekoliko prestavila. Kjub temu pa ni odveč spomniti, kako sta pred leti kot člana Športnega društva Luka Koper osupnila slovensko javnost s svojim izjemnim adrenalinskim in tudi čustvenim podvigom, imenovanim 'No leg no problem' oziroma 'Brez ovir na Triglav'.

2864 metrov visok simbol Slovenije sta namreč osvojila kljub temu, da je Elvisa pred leti zaznamovala huda prometna nesreča, v kateri je ostal brez ene noge. A vendar mu to ni vzelo volje, da nadaljuje svojo življenjsko pot in si najde nove izzive. Dokazal je, da je lahko človek sposoben premagati vsako oviro, če se le ne pusti omejevati. Tako je bilo tudi tistega dne, ko je osvojil Triglav kljub hudim bolečinam.

Kot se danes spominja, so se bolečine samo stopnjevale, a vendar ni odnehal in mu je kljub vsemu uspelo priti do cilja. "Od Vodnikove koče dalje je bilo že tako hudo, da nisem bil več sposoben prestopiti niti najmanjših vzpetin. Zadnjih nekaj kilometrov je bilo izredno težavnih in upočasnjenih, saj kolena nisem sploh več prepogibal. Hodil sem s popolnoma izravnano nogo in vse višinske prestope obvladoval le z rokami in berglami. Na tej točki sva tudi že razmišljala, da bo potrebno klicati na pomoč. No, kljub vsemu nama je le uspelo priti do cilja, kjer sva obvestila domače in se zadovoljna, a utrujena, odpravila proti domu," opisuje svojo takratno izkušnjo Elvis Koščica.

Tudi Jure Jambrošič se zelo živo spominja izjemnosti tega dosežka: "Odziv pohodnikov in alpinistov, ki sva ju srečevala med potjo je bil izjemen, neponovljiv in vesel sem, da sem bil del te izkušnje."

Moč volje in energija, ki ju izpričuje Elvis Koščica, je lahko vzor mnogim, saj priča o neomajnosti človeškega duha tudi v najtežjih preizkušnjah. Elvisov in Juretov vzpon na Triglav si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  16 .09. 2022 ob  11: 16
-20
Ni problem, saj če nebi zmogel bi ga domov brezplačno odpeljal helikopter.