Izdajatelj certifikata odgovoren za neustrezne prsne vsadke

Kronika

Francosko sodišče je danes ugotovilo odgovornost nemškega podjetja TÜV Rheinland v škandalu z neustreznimi prsnimi vsadki francoskega podjetja PIP. TÜV, ki je neustreznim vsadkom izdal certifikat, bo tako dolžan izplačati odškodnine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proti nemški družbi je tožbo vložilo okoli 1600 prizadetih žensk in šest trgovcev. Sodišče v francoskem Toulousu jim je pritrdilo in izpostavilo, da je TÜV zanemaril "dolžnost nadzora in budnosti". Podjetje mora sedaj povrniti nastalo škodo distributerjem in žrtvam.

Podjetju TÜV Rheinland so v zvezi z izdajo certifikata vsadkov očitali malomarnost. Tožniki so zahtevali za več kot 50 milijonov evrov odškodnin - 28 milijonov evrov naj bi šlo distributerjem, 16.000 evrov pa vsaki od tožnic. Ali bo moralo podjetje plačati celotno zahtevno odškodnino, še ni znano.

Razkritje o neustreznih vsadkih

Razkritje o neustreznih vsadkih je leta 2011 sprožilo svetovni preplah. Oblasti so namreč v okviru raziskave odkrile, da je PIP pri velikem deležu vsadkov uporabil industrijski silikon in tako privarčeval več milijonov evrov.

Vsadke tega proizvajalca so naknadno prepovedali, čeprav so strokovnjaki v številnih državah ugotovili, da vsadki niso strupeni in da zaradi njih ni povečanega tveganja za obolenja z rakom na dojkah. So pa ugotovili, da so vsadki nagnjeni k poškodbam. Več kot 4000 žensk je namreč poročalo o poškodbah vsadkov.

16.000 žensk se je odločilo vsadke odstraniti ali zamenjati

Sporne vsadke naj bi imelo okoli 300.000 žensk v 65 državah, več kot 16.000 pa se jih je po izbruhu afere odločilo vsadke odstraniti ali zamenjati.

Decembra naj bi bila v Franciji medtem znana še razsodba v tožbi proti ustanovitelju podjetja PIP Jean-Claudu Masu in njegovim nekdanjim sodelavcem, še dodaja dpa.