IZ UKRAJINE DOSLEJ POBEGNILO SKORAJ 3,5 MILIJONA LJUDI: Pri nas jih je za začasno zaščito zaprosilo 4400

Slovenija

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj številne tuje veleposlanike v Sloveniji seznanil z aktivnostmi in ukrepi slovenske vlade v povezavi s krizo v Ukrajini. Pri tem je pojasnil, da je od 10. marca za začasno zaščito zaprosilo 4400 oseb iz Ukrajine, so sporočili z ministrstva.

Foto: Anže Malovrh/STA

Glede na zadnje podatke je od 10. marca, ko je Slovenija omogočila začasno zaščito razseljenim osebam iz Ukrajine, zanjo zaprosilo 4400 oseb, 593 oseb pa je podalo tudi namero za mednarodno zaščito.

Hojs je danes še izrazil solidarnost Slovenije z Ukrajino in obsodil rusko vojaško agresijo na Ukrajino. Kot je pojasnil, se je Slovenija na krizo nemudoma odzvala in v Ukrajino poslala vojaško opremo in humanitarno pomoč, prav tako pa pomaga Ukrajincem, ki so se zatekli k nam.

Ukrajino po podatkih ZN zapustilo skoraj 3,5 milijona ljudi

Od ruske invazije na Ukrajino pred slabimi štirimi tedni je iz te države sicer pobegnilo že skoraj 3,5 milijona ljudi, so včeraj sporočili Združeni narodi. Pri tem so sosednje države pohvalili, ker so izkazale izjemno sočutje do "skrajne stiske" teh ljudi.

Levji delež beguncev iz Ukrajine je prečkal mejo s Poljsko. Po podatkih UNHCR jih je bilo več kot dva milijona.

Med begunci je največ, približno 90 odstotkov, žensk in otrok. Po podatkih Sklada ZN za otroke je med begunci, ki so pobegnili v tujino, več kot 1,5 milijona otrok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  22 .03. 2022 ob  08: 43
4400 preveč!