IZ POSLANSKIH KLOPI NA MINISTRSTVO: Franc Props prevzema posle

Slovenija

Na ministrstvu za javno upravo bo danes potekala primopredaja poslov med novim ministrom za javno upravo Francem Propsom in finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, ki je po odstopu prejšnje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik začasno opravljal tudi funkcijo ministra za javno upravo.

Propsa je državni zbor na čelo ministrstva za javno upravo imenoval prejšnji teden. Na ministrstvo prihaja iz poslanskih klopi. Med prednostnimi nalogami svojega ministrovanja pa izpostavlja reševanje kadrovske slike v javnem sektorju ter odpravo birokratskih ovir, ob čemer napoveduje tudi spremembe zakona o splošnem upravnem postopku.

Ena zahtevnejših nalog, ki ga čaka, so zagotovo pogajanja s sindikati javnega sektorja. Trenutno je v ospredju usklajevanje plač z inflacijo. Pogajanja o slednjem bosta sicer še naprej vodila finančni minister in državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, ki je tudi namestnica vodje vladne pogajalske skupine.

Kako bo z nadaljnjimi pogajanji, ko se bodo znova lotili vprašanj prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij, se bodo znotraj vlade še dogovorili, je v ponedeljek pojasnil Boštjančič.

Props, ki je sicer za krajši čas v ponedeljek prvič prišel na pogajanja, pa je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da dinamika pogajanj ni odvisna zgolj od vladne strani. Obenem pa je izrazil prepričanje, da se obe strani - tako sindikalna kot vladna - zavedata svoje odgovornosti in bodo uspeli v tem delu priti do konsenza.

V njegovi najožji ekipi za zdaj ostajata dosedanja državna sekretarja Mojca Ramšak Pešec in Jure Trbič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija