IZ EVROPE DO NEW YORKA V LE TREH URAH IN POL: Prvi tesni polet nameravajo izvesti do konca leta (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Ameriška letalska družba United načrtuje vrnitev potovanj s potniškimi letali, hitrejšimi od zvoka, do konca tega desetletja, čeprav je letalo, ki naj bi to izvedlo, trenutno le še umetnikova risba. Proizvajalo jih bo podjetje Boom Supersonic in United jih namerava uvodoma kupiti 15.

United načrtuje, da bo kupil skupaj 35 letal. S prvim namerava začeti prevažati potnike že leta 2029. Letalo bo skrajšalo polet med Londonom in New Yorkom na le tri ure in pol, iz San Francisca do Tokia pa na šest ur, napovedujejo.

Glavni izvršni direktor Boom Supersonic Blake Scholl je sporočil, da bo posel z Unitedom vreden tri milijarde dolarjev, vsako posamezno letalo pa bo stalo 200 milijonov dolarjev.

Družbi British Airways in Air France sta že uporabljali nadzvočne concorde, in sicer od leta 1976 do leta 2003, ko so jih upokojili med drugim zaradi povzročanja neznosnega hrupa. Leta 2000 je concorde Air France kmalu po vzletu iz Pariza trčil v hotel, pri čemer so umrli vsi na krovu in še štiri osebe na tleh.

Boom razvija letalo z 88 sedeži z imenom Overture, ki naj bi letelo s tako imenovanim trajnostnim gorivom. Prvi tesni polet nameravajo izvesti do konca letošnjega leta ali v prihodnjem letu. Letalo naj bi letelo s hitrostjo okrog 2100 kilometrov na uro, kar bi bilo počasneje od concorda, a veliko hitreje od sedanjih potniških letal.

Podobne projekte načrtujejo tudi druga podjetja, med njimi Aerion, ki pa mu je zmanjkalo denarja, da svoje letalo AS2 spravi v proizvodnjo.

Pomanjkljivost potovanja s Concordom je bila med drugim tudi visoka cena vozovnic, pok ob preboju zvočnega zidu je omejil možnosti letenja nad kopnim, vase pa ni spravil veliko potnikov. Scholl zagotavlja, da bodo stroški obratovanja njihovega nadzvočnega letala 75 odstotkov manjši, kot so bili stroški s concordom, kar pomeni, da bodo tudi vozovnice cenejše. O hrupu za zdaj ne govorijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija