ITALIJANSKO VRHOVNO SODIŠČE: Fašistični pozdrav ni vedno kaznivo dejanje

Svet

Italijansko vrhovno sodišče je razsodilo, da je fašistični pozdrav kaznivo dejanje samo, če ogroža javni red in če pomeni poskus obujanja prepovedane fašistične stranke. To pomeni, da ta pozdrav z dvignjeno desnico ni nujno kazniv, če se izvaja na spominskih dogodkih, kot je bil nedavno v Rimu.

Vrhovno sodišče je razsojalo v primeru osmih neofašistov, obsojenih zaradi uporabe rimskega pozdrava leta 2016 na spominski slovesnosti v Milanu. Po mnenju sodišča so rituali, pri katerih udeleženci neofašističnih zborovanj odgovorijo s "prisoten" in rimskim pozdravom, kazniva dejanja, saj spominjajo na geste, ki so značilne za fašistično stranko, ki je bila razpuščena po drugi svetovni vojni. Ta dejanja pa niso kazniva na spominskih slovesnostih, če ni dokazano, da imajo osebe, ki jih izvajajo, namen ponovno obuditi fašistično stranko.

Predstavnik sodišča Pietro Gaeta je pojasnil, da lahko fašistični pozdrav sodi med kazniva dejanja le, ko pomeni konkretno nevarnost za javni red. V zadnjem primeru v Rimu, ko se je na spominski slovesnosti zbralo več sto fašističnih nostalgikov, po njegovem mnenju ne gre za tak primer. Ocenil je, da je italijanska demokracija dovolj zrela, da bo znala ločiti, kdaj gre za dejanje, ki je nevarno za javni red, kdaj pa to ni.

Kasacijsko sodišče je obsodbo osmerice razveljavilo in primer vrnilo pritožbenemu sodišču v Milanu, ki bo moralo razsoditi, ali je v tem primeru obstajala "konkretna nevarnost obuditve razpuščene fašistične stranke".

Po oceni profesorja ustavnega prava Giulia Vigevanija bo sodni pregon rimskega pozdrava še naprej zapleten. "Sam pozdrav ni kaznivo dejanje, to postane, če pomeni nevarnost za obnovo fašistične stranke," je pojasnil.

Odločitev sodišča je bila težko pričakovana v luči nedavnega neofašističnega zborovanja v središču Rima, na katerem se je več sto ljudi s fašističnim pozdravom spomnilo dveh neofašistov, ubitih leta 1978.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  19 .01. 2024 ob  17: 54
-4
Samo slovenska novinarska govna in tudi volilne levosučne gnide ta pozdrav povezujejo s fašizmom. Že zdavnaj je ta pozdrav veljal v rimskem imperiju "AVE". Tudi gladiatorji so ga uporabljali ob vzklikanju "Morituri te salutant.". Ampak naši gnili in zblojeni "borci" in "ponosni nasledniki" klalcev Slovencev in izdajalcev Slovenije to izkoriščajo za propagando. Družbeno politični aktivisti. Prej ali slej pa pride čas tudi za vas, govna in gnide.
vid |  19 .01. 2024 ob  15: 31
Saj niso nic slabega mislili, samo potrdili so prisotnost. V vrstah, vsi v crnem, kot se spodobi , saj je zalna slovesnost...........
kokodek |  19 .01. 2024 ob  15: 28
hahaha, alora zna bit, da bo pozdrav tudi na fojbah 10. februarja, bella roba, kam je prišel ta svet