Italijanski senat bo o izključitvi Berlusconija glasoval javno

Italijanski senat bo o izključitvi nekdanjega premiera Silvia Berlusconija glasoval javno, je danes odločil pristojni parlamentarni odbor. Pričakovati je, da bodo senatorji na javnem glasovanju manj naklonjeni Berlusconiju.

Razprava na odboru se je začela v torek, danes pa je bila sprejeta odločitev. Špekuliralo se je, da bi v primeru tajnega glasovanja lahko več senatorjev, tudi iz drugih strank, podprlo Berlusconija.

Berlusconi je bil avgusta pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Parlamentarna komisija, pristojna za vprašanja imunitete, se je zatem že izrekla za njegovo izključitev iz senata, a mora o tem dokončno glasovati še celoten senat.

Podlaga za glasovanje je lani sprejeti protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconi in njegovi zavezniki trdijo, da zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti. Kdaj bi lahko o zadevi glasoval senat, še ni znano.

Medijski mogotec je sicer pred kratkim razdrl lastno stransko Ljudstvo svobode (PdL), ki so jo pretresali hudi spori. Stranko je tako preimenoval v Naprej, Italija. Gre za ime Berlusconijeve nekdanje, leta 1994 ustanovljene stranke, s katero je vstopil na italijansko politično sceno.

Berlusconi naj bi sicer še razmišljal, ali naj s svojo novo skupino prestopi v opozicijske vrste. S tem bi dokončno prekinil zavezništvo s svojo "desno roko", sekretarjem PdL Angelinom Alfanom, sicer notranjim ministrom, ki želi še naprej podpirati vlado Enrica Lette skupaj s petimi ministri PdL.