ITALIJANSKI MEDIJI O ZGODOVINSKEM POMENU VČERAJŠNJEGA SREČANJA: Pahor s poklonom "priznal grozodejstva jugoslovanskega režima"

Svet

Italijanski mediji obširno poročajo o ponedeljkovem srečanju predsednikov Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle, in poudarjajo njegov zgodovinski pomen. Corriere della Sera tako piše o "srečanju na poti do sprave". Il Giornale pa piše, da se je slovenski predsednik prvič poklonil spominu na žrtve Titovih komunistov.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o zgodovinskem obisku Mattarelle in Pahorja na Tržaškem krasu, v okviru katerega sta položila venec tudi pred bazoviško fojbo. "Pahor je prvi predsednik ene od držav, nastalih po razpadu nekdanje Jugoslavije, ki se je poklonil italijanskim žrtvam fojb," je poudarila Ansa in spomnila, da sta se predsednika ob tej priložnosti tudi prijela za roko.

Ansa navaja tudi besede Mattarelle ob podpisu sporazuma glede vračila Narodnega doma slovenski skupnosti, da zgodovine ni mogoče izbrisati niti pozabiti na trpljenje prebivalstva teh krajev. Pri izbiri med gojenjem jeze in gojenjem sodelovanja in prijateljstva na podlagi skupnega zgodovinskega spomina so se Slovenci in Italijani odločili za drugo pot, usmerjeno v prihodnost, je dejal Mattarella.

Predsednika Pahor in Mattarella sta pred osrednjo slovesnostjo ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem skupaj položila venca...

Posted by Borut Pahor on Monday, July 13, 2020

Tudi milanski Corriere della Sera izpostavlja Pahorjev poklon "italijanskim žrtvam Titove diktature", hkrati pa omenja tudi polaganje venca pred spomenikom na bazoviški gmajni v spomin na "žrtvovanje štirih slovenskih antifašistov, ki jih je ustrelil Mussolinijev režim". Poleg besed italijanskega predsednika milanski dnevnik navaja tudi besede slovenskega predsednika o tem, da je bila popravljena krivica ter da obe državi na praznični dan obeležujeta skupni dosežek. Corriere della Sera ni pozabil niti na to, da sta oba predsednika z najvišjima priznanjema obeh držav odlikovala pisatelja Borisa Pahorja, ki je bil kot otrok priča požigu Narodnega doma.

Rimska La Repubblica izpostavlja "močno gesto", ko sta se Pahor in Mattarela pred spomenikom žrtvam fojb držala za roki. Spontana gesta mimo uradnega protokola po pisanju časnika "poskuša zaceliti več kot 70 let staro odprto rano". Ob tem La Repubblica navaja še, da sta predsednika isto gesto ponovila pred bližnjim spomenikom slovenskim antifašistom, pri čemer se je Pahor večkrat dotaknil srca. Rimski časnik je omenil tudi podelitev državnih odlikovanj pisatelju Borisu Pahorju, ki je priznanje posvetil vsem mrtvim, ki jih je spoznal v koncentracijskem taborišču, ter vsem žrtvam nacifašizma in komunistične diktature.

Nagovor predsednika republike v Narodnem domu: “Imamo priložnost, da se od zdaj naprej 13. julija ne spomnimo le požiga...

Posted by Borut Pahor on Monday, July 13, 2020

Ob obisku predsednikov v Narodnem domu so nekateri predstavniki slovenske skupnosti v Italiji zapeli himno upora primorskih Slovencev, Mattarella pa se je pred povratkom v Rim srečal še s predstavniki ezulskih organizacij, je še poročala La Repubblica.

Pričakovano nekoliko bolj zadržan pri opisu dogajanja v Trstu in okolice je desnosredinski Il Giornale, ki poudarja, da je predsednik Pahor s poklonom žrtvam Titovega komunizma "priznal grozodejstva jugoslovanskega režima".

Il Giornale v zvezi s položitvijo venca pred spomenikom "štirim slovanskim iredentistom" na gmajni v Bazovici pa omenja tudi "kontroverzno odločitev" o poklonu pripadnikom teroristične organizacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .07. 2020 ob  16: 48
-1
"komunisti, povsod so", bolestna obsedenost s komunizmom in ponavljajoči prividi so spoznavni znaki za JJ in janšizem. bog ti ne more pomagati
Komunisti, povsod so |  14 .07. 2020 ob  16: 05
-2

Genocid in pokoli ★ komunistov ★ - fojbe, udbo-likvidacije, pranje možganov v YU, udbo-atentati in udbo-organiziran kriminal po EU, balkanska klavnica s Srebrenico na čelu -- slovenske, primorske in YU komuniste svetovni mediji skupaj z islamsko državo ISIS, uvrščajo med top svetovne face po drugi svetovni vojni.
Komunisti, povsod so |  14 .07. 2020 ob  16: 05
-3
Genocid
vseved |  14 .07. 2020 ob  16: 04
Pahor se je poklonil tudi žrtvam komunističnega režima v Sloveniji, pa to klerodomobranski falangi nič ne pomeni. Še naprej gonijo svojo in sejejo razdor med ljudi.
Istriano |  14 .07. 2020 ob  16: 00
Eh Italijani obvladajo diplomacijo, saj so jo oni iznašli, mi pa imamo take amaterje v diplomaciji, da ni za verjeti.
solinar |  14 .07. 2020 ob  14: 15
12
Bravo Pahor!!!
To je veleizdaja! Dosegel si tisto kar ni še nikomur do sedaj uspelo.
Označil si nas za teroriste. Še enkrat bravo in sram naj te bodi.
kokodek |  14 .07. 2020 ob  13: 50
15
na prvih straneh italijanskih medijev je le slika pred bazoviško fojbo. dejstvo je, da je Pahor nasedel fašistom in priznal njihove laži. Narodni dom še dolgo ne bo vrnjen, fašistični proces proti prvim antifašistom v Evropi še vedno velja.