ITALIJANSKI DELAVCI SO NA ULICAH: Kriv je vladni predlog proračuna, "dolžni smo spremeniti državo" (VIDEO)

Svet

Po vsej Italiji so številni zaposleni danes prekinili z delom in sodelujejo v osemurni splošni stavki, ki sta jo zaradi vladnega predloga proračuna sklicala dva od treh največjih italijanskih sindikalnih združenj, CGIL in UIL, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V CGIL in UIL ocenjujejo, da je vladni predlog proračuna zanje "nezadovoljiv" iz več vidikov, kot so znižanje davkov, pokojninska reforma, industrijska politika, preprečevanja selitve proizvodnje iz Italije s strani multinacionalk ter spopadanja z negotovim položajem, s katerim so številni, zlasti mladi in ženske, soočeni na trgu dela.

Sindikata sta ob stavki organizirala še množičen protestni shod v Rimu ter manjše demonstracije v Milanu, Bariju, Cagliariju in Palermu.

"Zakon o proračunu in sprejeti ukrepi ne dajejo zadostnih odgovorov. Želimo si konkretnih sprememb za delavke in delavce, upokojenke in upokojence, ter krepitev socialne in teritorialne kohezije," piše na letaku, ki sta jo za stavko pod sloganom "Skupaj za pravičnost" pripravila CGIL in UIL.

"Moramo zgraditi drugačno državo, dolžni smo spremeniti državo. Danes začenjamo in ne bomo se ustavili. Če bo treba, se bomo vrnili na ulice," je udeležence shoda v prestolnici nagovoril generalni sekretar UIL Pierpaolo Bombardieri.

Tretji večji sindikat CISL v stavki ne sodeluje, saj da nasprotuje pobudam, ki bi lahko povečale družbene napetosti med pandemijo covida-19.

Stavka sicer zadeva delavce v javnem in zasebnem sektorju, zdravstvo in šolstvo pa sta iz nje izvzeta, prav tako zaposleni na poštah. Med drugim je povzročila številne motnje in zamude v javnem prometu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  16 .12. 2021 ob  18: 55
TUDI PRI NAS BO TAKO,LE POČAKAJTE DO APRILA,ČE NE BO UGODEN IZID VOLITEV...