ITALIJANSKE PREDSEDNIŠKE VOLITVE OSTAJAJO V SLEPI ULICI: Desna sredina kandidata išče izven sveta politike

Svet

Volitve novega italijanskega predsednika tudi po današnjem četrtem krogu glasovanja, v katerem bi prvič za izvolitev zadoščala absolutna večina, ostajajo v slepi ulici. V petek bo potekal naslednji krog, pri čemer so stranke še daleč od končnega dogovora.

Prvi trije krogi, v katerih je bila za izvolitev potrebna dvotretjinska večina, niso prinesli naslednika Sergia Mattarelle, ki se mu mandat izteče 3. februarja. V vsakem od treh krogov, ki so se zvrstili od ponedeljka, so prevladovale prazne glasovnice.

Danes bi za izvolitev zadoščala že absolutna večina, a je bilo že pred samim glasovanjem jasno, da nikomur ne bo uspelo osvojiti 505 glasov v 1009-članskem volilnem kolegiju, v katerem so italijanski poslanci in senatorji ter predstavniki dežel.

Desnosredinske stranke so namreč že po jutranjem sestanku sporočile, da se bodo njihovi elektorji glasovanja vzdržali. Levosredinske pa so napovedale, da bodo oddali prazne glasovnice.

Glasovanja se je vzdržalo 441 elektorjev, prazne glasovnice pa jih je oddalo 261. Največ glasov je tako kot že v sredo prejel aktualni predsednik Mattarella, ki še vedno zavrača možnost drugega mandata. Zanj je glasovalo 166 elektorjev, kar je približno 40 več kot v sredo, poročajo italijanski mediji.

Desna sredina je že v torek predstavila seznam svojih kandidatov, na katerem so nekdanja ministrica za izobraževanje Letizia Moratti, upokojeni sodnik Carlo Nordio in nekdanji predsednik senata Marcello Pera.

A zdaj ne vztrajajo več pri tem seznamu. Sporočili so, da ga želijo razširiti z "osebo visokega institucionalnega profila". To po poročanju tujih tiskovnih pomeni, da bi lahko novega predsednika iskali izven sveta politike, morda v pravosodju ali kakega visokega uradnika. Za to naj bi si vzeli en dan, zaradi česar so se danes vzdržali glasovanja.

V petek ob 11. uri se bo začel peti krog glasovanja, v katerem bo prav tako zadoščala absolutna večina. Več strank je sicer podprlo možnost, da bi potekali dve glasovanji na dan, a uradne odločitve o tem zaenkrat ni bilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija