Italijanska mornarica v 24 urah rešila preko 1100 pribežnikov

Kronika

Italijanska mornarica je v zadnjih 24 urah iz Sredozemskega morja rešila več kot 1100 pribežnikov iz Severne Afrike, so sporočili v Rimu. Rešili so jih iz skupno devetih čolnov, zdaj pa jih bodo prepeljali v pristaniško mesto Augusta na vzhodu Sicilije, je še sporočila italijanska mornarica.

Skupno so rešili 1123 beguncev. Vse so sprejeli na krov amfibijske ladje San Marco, na Sicilijo pa naj bi prispeli v petek. Poreklo pribežnikov zaenkrat še ni znano. V reševanje se je italijanska mornarica podala, ko so v sredo dopoldne južno od otoka Lampedusa opazili čolne z begunci. Potem sta dve italijanski ladji iz skupno osmih čolnov rešili 788 ljudi, na devetem pa jih je bilo nagnetenih kar 335. Vseh devet plovil ni bilo več varnih za plovbo.

Tok beguncev iz Severne Afrike preko Sredozemskega morja je bil zaradi ugodnega vremena močan še v prvih tednih letošnjega leta. Nato se je vmes zaradi poslabšanj nekoliko ustavil, zdaj pa očitno znova okrepil, še navaja dpa.

Lansko leto so v Italiji našteli skupno rekordnih 42.925 pribežnikov, ki so se na pot podali preko nevarnih voda Sredozemskega morja. To je za več kot trikrat več od leta 2012. Med njimi je bilo tudi 3818 mladoletnikov, ki niso imeli spremstva odraslega. Trend dotoka beguncev se ne zmanjšuje, ampak se po navedbah italijanskega notranjega ministrstva še krepi. Samo januarja letos je italijansko obalo doseglo 2157 beguncev ali desetkrat več kot v enakem obdobju lan

favento |  06 .02. 2014 ob  16: 23
res je ,(@ sv. jurij)......da naša mornarica raztura se ve..... toda , da zanjo so čuli tudi v Afriki.....vsaka čast...
sveti jurij |  06 .02. 2014 ob  16: 04
Očitno so se begunci bali da bi jih transportirali v Slovenijo , zato niso bežali medtem ko je bilo pol naše mornarice na Siciliji,