ITALIJANOM NE DIŠI, A JE PRITISK UNESCA VSE VEČJI: Križarke uničujejo Benetke, bodo dosegli prepoved vplutja?

Svet

Organizacija ZN za izobraževanje in kulturo (Unesco) je v iskanju rešitve za velike ladje za križarjenje v Benetkah okrepila pritisk na italijansko vlado in pozvala k čimprejšnji dolgoročni rešitvi, ki bo vsebovala prepoved vplutja velikih ladij v laguno. Ob tem pri Unescu zagovarjajo rešitev, da bi ladje preusmerili v bližnja pristanišča.

Unesco naj bi o morebitni uvrstitvi Benetk na seznam ogrožene svetovne dediščine odločal na plenarnem zasedanju med 16. in 31. julijem. Če bo potrjena, bo Unesco od Italije do februarja terjal načrt ukrepov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Žal je odločitev Unesca že dlje časa v zraku," je v ponedeljek zvečer v odzivu dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Dodal je, da gre za napoved, da naj bi Benetke uvrstili na seznam ogrožene svetovne dediščine. "To bi bila zelo resna zadeva za našo deželo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ocenil minister.

Italijanska vlada je v začetku aprila sicer sprejela odlok o zbiranju predlogov, kako bi ladje zadržali stran od beneške lagune. Doslej niso objavili še nobenih predlogov.

V Benetke je v začetku maja ob velikih protestih po letu in pol ponovno vplula prva velika ladja za križarjenje. Pred tem ladje v Benetke niso plule zaradi epidemije covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija