ITALIJANOM JE USPELO ZADIHATI, VEČINOMA V RUMENEM: Tako je bilo konec tedna v središču Trsta (FOTO)

Trst

Od danes je velika večina od 20 italijanskih dežel označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. So pa znova ponekod uvedli rdeča območja, kar pomeni najstrožje ukrepe. Rdeči so med drugim avtonomna pokrajina Južna Tirolska, pokrajina Perugia in posamezni deli nekaterih dežel.

To je fotografija iz središča Trsta, ki je zaokrožila na Facebooku.

V avtonomni pokrajini Južna Tirolska je tako od danes znova ustavljeno javno življenje. Ljudje lahko svojo občino zapustijo zgolj, če morajo k zdravniku, na delo ali imajo druge nujne opravke, poročajo italijanski mediji.

Srednješolci in učenci višjih razredov osnovnih šol v tej pokrajini se od danes znova šolajo na daljavo, tisti v nižjih razredih pa se bodo od četrtka. Prihodnji teden bodo imeli počitnice, ki so običajne ob praznovanju pusta. Vsi se bodo predvidoma v šolske klopi vrnili 22. februarja. Drugi ukrepi pa bodo v veljavi še en teden dlje.

Z rdečo barvo so znova označene tudi pokrajina Perugia in več občin v pokrajini Terni v deželi Umbrija, ki je sicer oranžna. Na rdečih območjih se zapirajo bari, restavracije in večina trgovin. Ljudje lahko dom zapustijo samo iz nujnih razlogov. Učenci se tudi tam znova učijo na daljavo.

Za uvedbo najstrožjih ukrepov so se deželne oblasti v Umbriji odločile zaradi širjenja bolj nalezljivih različic novega koronavirusa. V petek so deželne oblasti sporočile, da so preučili 42 vzorcev okuženih ljudi in pri 18 so odkrili britansko različico, pri 12 pa brazilsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rdeče so še posamezne občine v deželah Molize in Abruci, oranžni pa sta poleg Umbrije še deželi Sicilija in Apulija. Tam lahko bari in restavracije strežejo le hrano in pijačo za s seboj. So pa odprte vse trgovine.

Preostalih 16 dežel in avtonomna pokrajina Trento, ki skupaj z Južno Tirolsko sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, so medtem rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. Tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure, in muzeji.

Povsod po Italiji je sicer za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin.

Iz Trsta medtem poročajo, da je policija v soboto zvečer prekinila zabavo, na kateri se je kljub prepovedi druženja zbralo okoli 40 ljudi. Večina ni nosila mask. Med postopkom identifikacije so nekateri napadli policiste, vanje so med drugim metali steklenice.

Dva uslužbenca policije sta bila poškodovana, prepeljali so ju v bolnišnico. Dva udeleženca zabave, stara 20 in 30 let, so aretirali in zanju odredili hišni pripor. Med drugim se bosta morala zagovarjati zaradi napada na uradno osebo in upiranja uradni osebi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  08 .02. 2021 ob  22: 11
Pa mislite, da je prva slika res včeraj v Trstu. Včeraj je celi dan deževalo !!!!!!!!!!!!!!!!!!