ITALIJAN OGOLJUFAL FIRMO S KOPRSKEGA ZA 32 TISOČAKOV: Vdrl v elektronsko pošto in jih zavedel pri plačilu računa

Kronika

58-letnemu Italijanu je uspelo oškodovati podjetje z območja Kopra za 32.000 evrov. To je storil tako, da se je uspel dokopati do elektronske komunikacije med omenjenim in italijanskim podjetjem, nato je ustvaril podoben elektronski naslov oziroma email, kot ga je uporabljala italijanska družba, in se v sporočilih predstavljal kot njihov predstavnik.

Koprski policisti so prijavo oškodovane družbe z območja Kopra prejeli v začetku leta 2019. Italijan se je v mailih predstavljal kot predstavnik italijanskega podjetja, ki je že prej sodelovalo s slovensko družbo. V elektronskih sporočilih jim jih je uspelo zavesti do te mere, da so opravili plačilo računa na tuj bančni račun, s katerim je upravljal storilec kaznivega dejanja. Družba je oškodovana za 32.000 evrov.

Koprski policisti so stopili v stik z italijanskimi kolegi in tamkajšnjim pravosodjem, od katerih so kmalu dobili podatek, da gre za 58-letnika. Na osnovi instituta evropskega preiskovalnega naloga so zaslišanje osumljenca opravili v Italiji. Kot se je izkazalo, je že bil obravnavan zaradi podobnih kaznivih dejanj.

58-letnik so kazensko ovadili koprskemu tožilstvu zaradi goljufije. Grozi mu do tri leta zapora.

V svetu so že nekaj let razširjeni takšni ciljani vdori in zlorabe elektronske komunikacije, njihove posledice spoznava tudi slovensko podjetniško okolje, pravijo na koprski policijski upravi. 

"V zadnjem letu smo prejeli več prijav zlorab elektronske komunikacije med slovenskimi podjetji in njihovimi poslovnimi partnerji iz tujine. Ne gre za pravilo, a na udaru so predvsem podjetja, ki poslujejo s tujino v velikih zneskih. Napadalci lahko podatke o podjetjih enostavno pridobijo iz javno dostopnih evidenc," poudarjajo na PU Koper.

Napadalci vdirajo v e-poštne sisteme podjetij, kjer lahko spremljajo njihovo elektronsko komunikacijo s strankami. Ko pridobijo dovolj pomembnih informacij o poslovnih procesih, lahko posežejo v komunikacijo in kupcu pošljejo lažno sporočilo o spremembi transakcijskega računa.

Tako preusmerijo plačevanje računov in drugih stroškov na svoje lažne bančne račune. Do trenutka, ko podjetja ugotovijo, da je nekaj narobe, hitro nastane velika škoda, od nekaj 1.000 do več 10.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija