ITALIJA ŠE BREZ NOVEGA PREDSEDNIKA: Danes bo sledil nov krog

Svet

Včerajšnji prvi krog glasovanja o novem italijanskem predsedniku se je končal brez zmagovalca, saj je velika večina članov volilnega kolegija oddala prazne glasovnice. Danes ob 15. uri bo sledil nov krog, po katerem prav tako najverjetneje še ne bo znan naslednik Sergia Mattarelle.

Prazne glasovnice je po poročanju italijanskih medijev oddalo 672 članov kolegija, v katerem je bilo včeraj 1008 poslancev, senatorjev in predstavnikov italijanskih dežel. Za izvolitev je bilo potrebnih ravno 672 glasov, kar predstavlja dve tretjini elektorjev. Nobeden od kandidatov torej ni prejel dovolj glasov.

V prvem krogu je namesto 1009 glasovalo 1008 elektorjev, saj je poslanec stranke Naprej Italija Vincenzo Fasano v nedeljo umrl. Nadomestna poslanka naj bi mandat nastopila danes, kar pomeni, da bo že v drugem krogu za izvolitev potrebnih 673 glasov. Enako bo tudi v sredo, od četrtega kroga naprej pa bo zadostovala že absolutna večina, torej 505 glasov.

Izvolitve 13. predsednika italijanske republike sicer po mnenju analitikov ni mogoče pričakovati pred četrtkom. Stranke namreč še niso našle kandidata, ki bi užival večinsko podporo. So pa včeraj levosredinske in desnosredinske stranke začele medsebojne pogovore. Med drugim se je vodja skrajno desne stranke Liga Matteo Salvini ločeno sestal z vodjo levosredinske Demokratske stranke (PD) Enricom Letto in vodjo Gibanja pet zvezd Giuseppejem Contejem. Iz Lige in PD so po srečanju Salvinija in Lette sporočili, da sta včeraj začela dialog, ki ga bosta nadaljevala danes.

Z voditelji različnih strank je govoril tudi premier Mario Draghi, ki se še vedno omenja med možnimi kandidati za predsednika republike. Temu, da bi Draghi zapustil vlado in postal predsednik, sicer nasprotujejo v več strankah.

Formalno se predsedniku Mattarelli sedemletni mandat izteče 3. februarja. V skladu z italijansko ustavo ima predsednik države predvsem protokolarno vlogo. A v zadnjih letih se njegova vloga v italijanski politiki vse bolj krepi. Mattarella je tako že nekajkrat uspešno odigral vlogo razsodnika v italijanski politiki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija