ITALIJA RAZGLAŠA IZREDNE RAZMERE: Zaprti vodnjaki in redukcija vode

Svet

Italijanska vlada se bo danes sestala s ciljem, da bi razglasila izredne razmere v regijah, ki jih je v zadnjem času prizadela huda suša, so sporočili iz urada predsednika vlade Maria Draghija. V nekaterih delih Italije namreč ni deževalo že štiri mesece.

Suša je še posebej hudo prizadela sever države, kjer je v velikih jezerih, vključno z Gardskim jezerom, veliko manj vode, kot bi je običajno moralo biti v tem času.

Tudi vodostaj reke Pad, najdaljše italijanske reke z delto v bližini Benetk, ki teče proti vzhodu po severni Italiji, je na nekaterih delih na najnižji ravni v zadnjih 70 letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesti Pisa in Verona sta omejili porabo vode, v Benetkah in Milanu pa so zaprli nekatere vodnjake. Pomanjkanje vode med drugim ogroža tudi kmetijske pridelke v severnih italijanskih deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja.

Pogostost sušnih obdobij v Sredozemlju so mnogi znanstveniki sicer že pripisali podnebnim spremembam.

Nekateri deli Portugalske in Španije pa se zaradi visokega zračnega pritiska, ki ga povzročajo podnebne spremembe, soočajo z najhujšo sušo v tisoč letih, kaže danes objavljena raziskava, ki opozarja, da bi se lahko količina padavin do konca stoletja zmanjšala za do 20 odstotkov, ibersko kmetijstvo pa bi lahko postalo najbolj ranljivo v Evropi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija