ITALIJA IŠČE NA STOTISOČE SEZONSKIH DELAVCEV V KMETIJSTVU IN TURIZMU: Bodo pljunili v roke prejemniki socialne pomoči?

Svet

Italijansko kmetijstvo potrebuje vsaj 100.000 sezonskih delavcev za poletno obiranje sadja in zelenjave, opozarja italijansko kmetijsko združenje Coldiretti. Ob tem pritiska na vlado Maria Draghija in zahteva več dovoljenj za priseljevanje tujih delavcev.

"Kmetije potrebujejo delovno silo. Od Trentina do Sicilije so se razmere močno poslabšale in obstaja resnična nevarnost, da bomo izgubili proizvode, ki so zdaj dozoreli na poljih," opozarjajo v združenju kmetov.

Lani je Italija izdala 69.000 dovoljenj za vstop delavcem iz držav, ki niso članice EU, od tega 42.000 za kmetijstvo, vendar v združenju poudarjajo, da to ne pokriva potreb italijanskega kmetijstva.

V Coldiretti so mnenja, da je tuja delovna sila za italijansko kmetijstvo nujno potrebna. Vsak četrti kmetijski proizvod v Italiji pridelajo tuji delavci. Italija večinoma uporablja začasne delavce iz tujine, ki vsako leto prečkajo mejo za sezonsko delo in se nato vrnejo v domovino.

A po mnenju združenja bi bilo treba tudi prejemnikom socialne pomoči, študentom in upokojencem omogočiti začasno delo v kmetijstvu. To bi po oceni združenja zahtevalo načrt poklicnega usposabljanja, ukrepe za zmanjšanje birokracije in omejitve stroškov dela.

Pomanjkanje osebja poleg kmetov občutijo tudi v turizmu in gostinstvu. V storitvenem sektorju se išče okoli 390.000 oseb, vendar imajo podjetja v 40 odstotkih primerov težave pri iskanju potrebnega osebja.

"Zaradi pandemije gostinstvo in turizem nista mogla zagotoviti minimalne stabilnosti, ki je obstajala prej, zato so delavci iskali nekaj drugega. Zaposlili so se kot kurirji, gradbeni delavci, skladiščniki in vozniki," je pojasnil predsednik združenja hotelirjev Federalberghi na Sardiniji Paolo Manca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .06. 2022 ob  19: 12
Greš na trg dela in prodaš svoje znanje, izkušnje in izobrazbo.
vseved |  04 .06. 2022 ob  16: 15
Delavce je treba pošteno plačat, ne pa izkoriščat kot žival.