ITALIJA DODATNO ZAOSTRUJE UKREPE: Necepljeni bodo morali ob vstopu v državo kljub negativnem testu v karanteno

Svet

Italija z namenom zajezitve širjenja covida-19 zaostruje ukrepe za vstop v državo. Tisti, ki niso cepljeni proti covidu, bodo morali po novem ob prihodu iz druge države EU v petdnevno karanteno, cepljeni pa bodo morali predložiti negativen izvid testa na koronavirus. Ukrep bo začel veljati v četrtek.

Cepljeni bodo morali ob prihodu iz druge države članice EU predložiti negativen izvid hitrega ali PCR-testiranja na novi koronavirus. Tisti, ki niso cepljeni, bodo morali poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno, je po poročanju Primorskega dnevnika včeraj odločil zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

Odločitev ministra za zdravje, ki podaljšuje tudi vse doslej veljavne ukrepe za prihod iz neevropskih držav, bo v veljavi od četrtka pa do 31. januarja, poroča italijanski časnik La Repubblica.

Italijanska vlada je sicer na včerajšnji seji izredne razmere, ki jih je zaradi pandemije covida-19 prvič uvedla v začetku lanskega leta, podaljšala do 31. marca 2022. Če jih ne bi podaljšala, bi se iztekle konec leta. Izredne razmere so podlaga za več ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

V Italiji od preteklega ponedeljka veljajo strožji omejitveni ukrepi, v skladu s katerimi so necepljeni oziroma tisti, ki covida-19 niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja. Vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve je dovoljen le cepljenim in prebolevnikom.

Z današnjim dnem pa bodo razširili obveznost cepljenja proti covidu. Po novem bo obvezno tudi za osebje, zaposleno v šolah, policiste in vojake. Že od aprila je to obvezno za vse zdravstvene delavce.

Pod vprašajem smiselnost evropskega covidnega potrdila

Z novimi italijanskimi ukrepi se znova postavlja pod vprašaj smiselnost enotnega evropskega covidnega potrdila, ki naj bi cepljenim Evropejcem omogočalo potovanje v uniji tudi brez negativnega testa.

"Covidno potrdilo ni mrtvo," se je na te kritike včeraj v Bruslju odzvala podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova. Covidno potrdilo je po njenih besedah zelo pomembno, saj ljudem pomaga potovati, turizmu pa preživeti.

A ob tem je izpostavila, da so članice ob sprejemanju evropske zakonodaje o tem potrdilu hotele pustiti odprta stranska vrata, tako da lahko uvedejo dodatne ukrepe v primeru zaostrovanja epidemioloških razmer.

Takšne odločitve posameznih članic pa zmanjšujejo zaupanje ljudi v to, da obstajajo enaki pogoji povsod v Evropi, zmanjšujejo zaupanje v eno najbolj praktičnih skupnih rešitev EU v času pandemije, je obžalovala podpredsednica komisije.

Zaostrovanje pandemije covida-19 zaradi pojava nove koronavirusne različice omikron, tudi konkretno predlog komisije o standardni veljavnosti covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev, bo sicer ena osrednjih tem, o katerih bodo v četrtek govorili voditelji članic EU na zasedanju v Bruslju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija