ISTRSKI ZASELEK, KI GA NA ZEMLJEVIDU NI MOGOČE NAJTI: Ali ste že slišali za Miše? (VIDEO)

Koper

Ko zaslišimo besedo miši, marsikdo pomisli na poljske glodalce. A blizu vasi Dekani najdemo manjši zaselek s tem imenom, ki ga Google Zemljevidi sploh ne najdejo. Tamkajšnji prebivalci so nas prijazno sprejeli, nam odprli vrata svojih domov in nam predstavili bogato zgodovino svojega kraja z ljubkim imenom Miši.

Če v Google Zemljevidi vpišete "Miši", boste našli zgolj Lovsko kočo Miši, ne pa zaselka Miši, ki se nahaja jugovzhodno od kraja Dekani. Razprostira se na levem bregu reke Rižane in zajema Miše, Štukarje in nekaj posameznih hiš ob poti, ki vodi na dekanski hrib. 

Nikjer ni table z napisom Miši in prebivalci tega kraja uradno sodijo pod vas Dekani, kljub temu pa je vsem domačinom, pa tudi prebivalcem okoliških vasi, jasno, da Miši obstajajo. Kraj šteje približno 30 hiš in ima okoli 50 prebivalcev.

Reka Rižana, ki teče mimo Mišev.

Domačini so nam zaupali, da so zelo ponosni na svoj zaselek, saj ima bogato zgodovino. V starih časih se je večina prebivalcev Mišev ukvarjala z mlinarstvom. Nekateri starejši Mišarji, kot si pravijo, se še spominjajo časov, ko so ob vodi ropotala mlinska kolesa in mlela, nekatera poper, druga moko.

Tukaj je včasih mlin mlel moko.

Na vstopu v zaselek Miši stoji kmetija Bordon, kjer se ukvarjajo z ekološkim pridelovanjem vina in oljčnega olja. Vinarstvo je družinska tradicija, ki se prenaša iz generacije v generacijo, trenutno se z vinom ukvarja že četrta. Bordonovi imajo v svojih vinogradih deset različnih sort, prednjačita seveda refošk in malvazija.

Zaselek Miši

O zanimivem imenu Miši nam je Mišar Evgen Pečarič povedal, da izvira iz družinskega imena rodovine, ki je v zaselku živela 300 let. Njen zadnji član z vzdevkom Miš je umrl še pred drugo svetovno vojno, a ime se je kljub temu ohranilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .02. 2024 ob  11: 30
19
Napišite da delate reklamo za bordona!