ISTRABENZ TURIZEM IN THERMANA OSTAJATA V LASTI DRŽAVE: Slaba banka preklicala prodajo, to je razlog

Slovenija

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je, potem ko je vlada sprejela novo strategijo turizma, po kateri naložbi v Istrabenz Turizem in Thermano ostaneta v lasti države, preklicala sklep o začetku priprav prodajnih postopkov teh naložb. DUTB tudi ni spremenila statutov teh dveh družb, so včeraj sporočili iz slabe banke.

Osnovna naloga DUTB je upravljati premoženje na način, da ga lahko odproda po najvišji možni ceni. Enako velja za področje turističnih naložb, pri čemer DUTB upošteva veljavno strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, so zapisali v včerajšnjem sporočilu za javnost.

"Ker pogoji za izpolnitev strategije 2017–2021 niso bili izpolnjeni, nova strategija ni bila pravočasno sprejeta, ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo pa, kljub zaprosilu DUTB, več mesecev ni podalo stališča glede nadaljnjega upravljanja turističnega premoženja, je DUTB sprejela odločitev o začetku priprave prodajnih postopkov turističnih naložb," so navedli in pojasnili, da prodajni postopki sicer niso bili nikoli začeti.

Ko pa je vlada 11. maja sprejela strategijo slovenskega turizma 2022–2028, v kateri je odločila, da lastniške naložbe v turizmu, s katerimi upravlja DUTB, ostanejo v lasti države, je DUTB preklicala sklep o začetku priprav prodajnih postopkov omenjenih naložb.

V DUTB pravijo, da se vse do danes niso izpolnili pogoji za prenos delnic družbe Istrabenz Turizem na družbo Sklad turističnih naložb, ki jo je DUTB ustanovila na podlagi sklepa vlade iz februarja 2019, ko je vlada DUTB tudi naložila unovčitev zavarovanj za dolg Istrabenz Turizma.

Ko je prejšnja strategija razvoja turizma z letošnjim letom prenehala veljati, nova pa še ni bila sprejeta, je po mnenju DUTB odpadla podlaga za omenjeni sklep vlade. "Zato je bilo treba zaključiti, da je sklep delničarja neizvršljiv," pravi DUTB. Vlado je, dodaja, dvakrat zaprosila za stališče glede veljavnosti omenjenega sklepa in posledične možnosti prodaje lastniških naložb.

BONUS VIDEO: Koliko bo vandalizem stal Pirančane?

"Ker DUTB vse do tega tedna ni prejela nobenega odgovora na svoja vprašanja, glede na trenutno stanje na kapitalskih trgih, pa je bilo moč oceniti, da je smotrno na trg ponuditi njene večje naložbe, med katere sodita tudi lastniška deleža v družbah Istrabenz turizem in Thermana, je pričela s pripravljanjem odločitev v povezavi s pričetkom prodajnih postopkov lastniških naložb v teh dveh družbah. Seveda bi DUTB v tem postopku v celoti ravnala v skladu z veljavnimi predpisi in bi, ob upoštevanju smernic za delovanje DUTB, pred odločitvijo glede sprejema morebiti prejetih ponudb za nakup lastniških deležev, v odločanje vključila tudi svojega lastnika," so pojasnili.

Strategija slovenskega turizma 2022–2028 predvideva model usmerjenega dokončanja konsolidacije, razvoja in privatizacije preostalih naložb države v turističnem sektorju, "ki ga je mogoče razlagati na način, da družbe v državni lasti v prvi fazi zadržijo lastniške naložbe", so navedli v DUTB in dodali, da je pravilnost takšnega stališča potrdil tudi četrtkov dopis gospodarskega ministrstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  15 .05. 2022 ob  23: 53
Palček si je obul prevelike škornje.
Pjero Shriba |  14 .05. 2022 ob  14: 17
11
Pero, če samo pomislimo, koliko banditov se je zadnjih 30 let mastilo s temi IstraBenzovimi hoteli.
Pjero Shriba |  14 .05. 2022 ob  14: 16
13
Alora, na kratko, znani bandi ni uspela prodaja po polovični ceni z verjetno ogromnimi provizijami.