Istra bo proti: referendum o zakonski zvezi

Hrvaški sabor je pred kratkim potrdil, da bo 1. decembra referendum o ustavnih spremembah, s katerimi želijo pobudniki v ustavo vnesti določilo, da je zakonska zveza samo skupnost ženske in moškega. 

Referendum o zakonski zvezi

Hrvaški sabor je pred kratkim potrdil, da bo 1. decembra referendum o ustavnih spremembah, s katerimi želijo pobudniki v ustavo vnesti določilo, da je zakonska zveza samo skupnost ženske in moškega. Nasprotniki referenduma trdijo, da je pobuda državljanov, zbranih pod imenom V imenu družine, v prvi vrsti uperjena proti istospolnim porokam.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo "Ali ste za to, da bi v ustavo Republike Hrvaške vpisali določilo, da je zakon skupnost moškega in ženske?"

Po rezultatih predreferendumskih anket je Istra proti. Od skupnega števila anketiranih, ki se 1. decembra nameravajo udeležiti referenduma, bi 43 odstotkov glasovalo proti vprašanju, postavljenem na referendumu, 36 odstotkov bi bilo za, 21 odstotkov pa neodločenih.

Referendum o pravicah narodnih manjšin?

Na približno 2.000 mestih po vsej Hrvaški so popisovalci – prostovoljci začeli zbirati podpise za referendum, katerega namen je sprememba zakonodajnega okvirja, ki ureja pravice narodnih manjšin. Iniciativa iz Vukovarja, ki je pobudnik omenjenega referenduma, želi doseči, da se dvojezičnost ukine povsod, kjer delež manjšinskega prebivalstva ne dosega 50 odstotkov. Pobuda je povezana predvsem s hrvaškim uporom proti cirilici v Vukovarju. Istrani pa so nad predlogom zgroženi.

štefan |  18 .11. 2013 ob  14: 40
Bla, bla, bla...
Odločali bodo istrijani, ne pa "neka Istra".
Istrijani so večinoma pametni in zdravi ljudje.