ISLANDEC KOT PRVI NA SVETU PRESTAL PRESADITEV ROK IN RAME: Po manj kot letu in pol že veselo dviga uteži (FOTO, VIDEO)

Trendi

Po skoraj dveh desetletjih in pol je 50-letnemu Islandcu Felixu Gretarssonu uspelo prepričati kirurge, da so mu januarja 2021 v 15-urni operaciji, prvi te vrste na svetu, opravili presaditev obeh rok in rame. Hitrost, s katero si je povrnil izgubljene sposobnosti, kot so med drugim vadba v fitnesu, sprehajanje psa, metanje žogice, objemanje bližnjih in vožnja avtomobila, je navdušila kirurge.

Felix je leta 1998 preživel električni udar pri delu in izgubil obe roki. Po amputaciji in 54 operacijah je izgubil partnerko in službo, poleg tega se je skrhal tudi njegov odnos s hčerkama, piše Daily Mail.

Sedaj ima končno spet priložnost, da objame svoji hčeri. Obenem se je zbližal tudi z vnuki. "Ko sem jih gledal kot dojenčke, mi je bilo nepopisno težko, da jih nisem mogel vzeti v naročje," je povedal Felix, ki upa, da bo takšna presaditev kmalu bolj dostopna.

Da bi okrepil mišice v svojih novih rokah, se je Felix lotil treniranja v fitnesu. "Poskušam pridobiti mišice in hkrati okrepiti živce," je dejal Felix.

Pred nekaj meseci je začel zaznavati temperaturo v rokah. "Če dam roke pod vodo, lahko takoj začutim temperaturo," je rekel Felix.

"Ko so načrtovali operacijo, je bil cilj omogočiti upogibanje desnega komolca, za levega pa niso imeli veliko upanja. Zdaj počasi premikam ramena, komolce, pa tudi zapestja in prste. Kot, da bi živel v pravljici," je zaključil Felix.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija