ISKANJE NAJGOSTOLJUBNEJŠIH SLOVENSKIH KRAJEV: Med nominiranci tudi obalne destinacije

Slovenija

Turistična zveza je zaključila natečaj Moja dežela - lepa in gostoljubna 2022. Strokovna komisija je pregledala 67 slovenskih mest in krajev, 21 jeder, 37 izletniških točk, 19 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč ter 35 tematskih poti. Izbrali so nominirance, priznanja pa bodo podelili novembra na Dnevih slovenskega turizma.

"Na natečaju vsako leto sodeluje več tekmovalcev, zato je konkurenca med njimi ogromna. Na podeželju je opazen razvoj kulturnega turizma in številne revitalizacije vasi in jeder, velik napredek pa je bil dosežen tudi na področju digitalizacije," so vodjo komisije za turizem Andrejo Vesel povzeli na Turistični zvezi Slovenije.

Vodja komisije za jedra Lenka Molek pa je dodala, da je komisija kot dobre izpostavila tiste rešitve, ki sledijo osnovnim idejam urejanja zgodovinskih jeder in lahko predstavljajo vzor za ostale zaradi svoje kakovosti in inovativnosti rešitev. Da ji je bilo letos še posebno v veselje ocenjevati kampe, glampinge in mladinska prenočišča, saj so bila nabito polna, je medtem izpostavila vodja komisije za to področje Nina Počervina, ki opaža zlasti velik napredek na področju infrastrukture. Vodja komisije za tematske poti Jože Prah, ki si je od leta 2011 skupaj z drugimi člani komisije ogledal že več kot 500 tematskih poti, pa je pohvalil "izredno vestnost, naprednost, predanost delu ter obilico turističnega znanja in inovativnosti".

Med nominiranci v kategoriji večjih mest je komisija za najbolj urejene in gostoljubne naštela Celje, Koper in Velenje. Med srednje velikimi mesti Novo Gorico, Slovenj Gradec in Slovenske Konjice, med malimi pa Lenart, Radlje ob Dravi in Ribnico.

Med zdraviliškimi kraji je komisija izbrala Dobrno, Podčetrtek in Rogaško Slatino. Med turističnimi kraji so nominirali Bled, Izolo in Radovljico, med izletniškimi kraji Begunje na Gorenjskem, Marezige in Štanjel, med izletniškimi točkami pa Klimatsko letovišče Rogla, Pomnik miru na Cerju, Vodomčev gaj s tematsko potjo zelene rege in Žičko kartuzijo.

Med mestnimi jedri je komisija nominirala Ajdovščino, Radovljico in Slovenj Gradec.

Slovesna podelitev priznanj pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja bo potekala na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo potekali med 14. in 16. novembrom v Laškem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija