ISKALNA AKCIJA ZA OSTANKI PADLEGA METEORJA: Nahajali naj bi se na tej lokaciji v Sloveniji

Slovenija

Po izračunih nekaterih tujih strokovnjakov naj bi delci meteorja, ki je v petek eksplodiral nad Slovenijo, padli nekje na območju med Novim mestom in Mirno Pečjo. O tem danes poroča spletna stran Strewnify, ki spremlja padce meteoritov na Zemljino površje. Geolog Bojan Ambrožič je za zdaj do teh izračunov in njihove natančnosti še skeptičen.

Kot je povedal Ambrožič, se bodo iskalne akcije lotili v naslednjih dneh, ko bi lahko bilo bolj jasno, kam bi lahko padli ostanki 5,5 tone težkega meteorita.

Glede izračuna enega od ameriških strokovnjakov je za zdaj zadržan, saj še nihče ne ve, kako je prišel do teh izračunov. "Zagotovo je dobro, da je to izračunal, vendar imajo slovenski astronomi in njihovi hrvaški kolegi bistveno več podatkov. Ko bodo oni naredili izračune, bo vse skupaj veliko bolj jasno," meni Ambrožič.

Spletna stran Strewnify, o kateri poroča 24ur.com, med drugim poroča, da je bila skupna atmosferska udarna energija enakovredna 340 tonam TNT.

Meteorji večinoma zgorijo v atmosferi, a nekateri manjši delci eksplozijo preživijo ter se razpršijo na širšem območju. V trenutku vstopa v atmosfero je na višini devet kilometrov pihal močan severozahodni veter s hitrostjo 45 metrov na sekundo, moč in smer vetra pa po pisanju te spletne strani igrata pomembno vlogo pri tem, kam bo delce odneslo. Kot navaja, naj bi bilo bolj natančno območje iskanja med kraji Jablan, Prečna in Češča vas, njihov Facebook profil Strewnify Europe lovce na meteorite z vsega sveta vabi k iskanju v Slovenijo.

Slovenski geolog Ambrožič nad tovrstnimi aktivnostmi ni najbolj navdušen, saj upa, da, če bo ostanke že kdo našel, da bo to kakšen slovenski iskalec. Vzvodov in mehanizmov za odvzem najditelju namreč ni in načeloma predmet pripada tistemu, ki ga najde.

"Kdorkoli pa ga bo našel in bo želel dokazati, da je res pravi meteorit, bo moral vsaj kakšen vzorec poslati nam, ki jih preučujemo. Mi za naše potrebe potrebujemo zelo majhne koščke, zagotovo pa je naša želja, da najdene meteorite shranimo v prirodoslovni muzej, kjer so tudi vsi ostali," je še dodal Ambrožič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija