GORE KONEC TEDNA VZELE PET ŽIVLJENJ: Našli še drugega, ki se je ponesrečil pri sestopu s Komne (FOTO)

Kronika

Gorski reševalci so davi našli tudi drugega preminulega planinca, ki se je smrtno ponesrečil pri sestopu s Komne. Reševalna akcija sicer še poteka, je povedal Bojan Kos s Policijske uprave Kranj. Minuli konec tedna je v gorskih nesrečah življenje izgubilo pet oseb, od tega dve na Komni, dve pod Triglavom in ena v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Kot navaja center za obveščanje, sta v nedeljo zvečer pri sestopu s Komne dve osebi padli čez prepadne stene. Reševalci iz gorskih reševalnih služb Bohinj, Radovljica in Tržič so v nočni iskalno-reševalni akciji našli enega preminulega človeka, v jutranjih urah pa so s pomočjo drona locirali tudi drugega preminulega človeka. Kot je povedal Kos, so drugega preminulega planinca reševalci že dosegli, akcija pa še poteka.

V soboto je v gorski nesreči na območju Kamniškega sedla umrl 37-letni hrvaški planinec, ki mu je na strmem pobočju v Bosovi grapi zdrsnilo in je zgrmel več kot 300 metrov v globino. Vzpenjal se je v skupini še osmih planincev s Hrvaške, nobeden od ostalih v dogodku ni bil poškodovan.

Sej boste previdni, ane #varnost #gore #pravaOprema . naš Alpine Guy, Robert

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Sobota, 15. januar 2022

Na območju Malega Triglava sta v nedeljo dopoldan zaradi padca v zahtevnih gorskih razmerah umrla dva gornika. Na Španovem vrhu se je opoldan poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec. Na Zelenici je bila pomoč nudena planincu s poškodbo kolena. Na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred prihodom reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

Včerajšnji tragični nesreči na območju Malega Triglava.

Razmere v gorah so lahko zelo varljive in zelo nevarne, saj so poti povečini poledenele, nevarnost pa je lahko skrita tudi pod snegom, so opozorili na policiji. Ni dovolj samo ustrezna oprema, potrebna je tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. Neizkušeni naj izbirajo lažje in manj izpostavljene poti. Posebej naj pazijo na spolzkih terenih. Neizkušenim so lahko v zelo veliko pomoč tudi gorski vodniki. Gre za profesionalce, ki poznajo vsako podrobnost v gorah in znajo oceniti nevarnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija