ISKALCEM SLUŽBE SE SLABO PIŠE: V jugozahodni regiji najslabša napoved po letu 2014

Slovenija

Zaposlovalni optimizem slovenskih delodajalcev je ob epidemiji covida-19 povsem pošel. Zaposlitvene namere za tretje četrtletje so tako najslabše po letu 2013, kaže raziskava skupine Manpower. Delež delodajalcev, ki napovedujejo padec zaposlovanja, je tako za sedem odstotnih točk večji od deleža delodajalcev, ki napovedujejo rast.

Padec zaposlovanja med julijem in koncem septembra načrtuje 18 odstotkov delodajalcev, rast 11 odstotkov, 64 odstotkov pa jih sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva, je razvidno iz podatkov, ki jih je posredoval Manpower Group.

Delež delodajalcev, ki napovedujejo padec zaposlovanja, je tako za sedem odstotnih točk večji od deleža delodajalcev, ki napovedujejo rast zaposlovanja. Po sezonsko prilagojenih podatkih pa je tistih, ki napovedujejo padec, za odstotno točko več od tistih, ki pričakujejo rast.

Neto napoved zaposlovanja se je glede na predhodno četrtletje sicer poslabšala za pet odstotnih točk, glede na enako obdobje lani pa za kar 23 odstotnih točk.

Padec zaposlovanja pričakujejo delodajalci v petih od sedmih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji. O najšibkejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogi gostinstva in hotelirstva. Delež delodajalcev, ki napovedujejo padec zaposlovanja, je tu za 13 odstotnih točk večji od deleža delodajalcev, ki napovedujejo rast zaposlovanja. Pozitivne so zaposlitvene namere ostale le v drugih proizvodnih sektorjih ter v panogi finančnih in poslovnih storitev. Po velikosti imajo najšibkejše zaposlitvene namere delodajalci v skupini srednje velikih podjetij, kjer je neto napoved zaposlovanja -14 odstotkov.

Napovedi so se močno poslabšale tudi po regijah. Najbolj negativne zaposlitvene namere v sedmih letih so zabeležili v dveh od štirih v raziskavo zajetih regijah v državi, in sicer v osrednji in jugovzhodni. Delež delodajalcev, ki napovedujejo upad zaposlovanja, je v osrednji Sloveniji za pet odstotnih točk večji od deleža delodajalcev, ki napovedujejo rast, v jugovzhodni Sloveniji pa je ta delež večji za eno odstotno točko.

V jugozahodni regiji so medtem zabeležili najslabšo napoved po letu 2014, a še vedno poročajo o pozitivnih zaposlitvenih namerah. Neto napoved tu znaša -1 odstotek. 

Raziskava je v Sloveniji zajela 388 podjetij. Na svetovni ravni je bilo vanjo zajetih več kot 34.600 delodajalcev iz 44 držav. O najslabših napovedih zaposlovanja v tretjem četrtletju na globalni ravni poročajo delodajalci v Singapurju, Kostariki, Peruju, Južni Afriki, Peruju in Kolumbiji, najboljših pa na Japonskem, Tajvanu in v ZDA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  09 .06. 2020 ob  14: 39
Zdaj pa bodo kar zaposlovalne agencije prevzele vlogo zavoda za zaposlovanje: delale statistke, zaposlovale... MANPOWER, AXENT, ADECCO, Itd... SO SOPOMENKA ZA SLABO PLACANE SLUZBE IN IZIGRAVANJE DELAVSKIH PRAVIC: UKINIT AGENICJE ZA ZAPOSLOVANJE, TO SO PARAZITI DRZAVE!