INVAZIJA OGNJENIH ČRVOV NA MORJU: Kopalka celo pristala na urgenci

Svet

Minuli konec tedna so kopalci na enem izmed otokov v srednji Dalmaciji opazili ognjene črve, poroča Dalmacija danas.

"Domačini so me opozorili, naj bom pri plavanju pozoren na ognjene črve," je dejal eden od turistov, ki počitnikujejo v Dalmaciji. V enem dnevu jih je naštel kar deset, dobil pa je tudi informacijo, da se je ena od kopalk črva dotaknila s stopalom in nato pristala na urgenci.

Portal Priroda Hrvatske piše, da je ognjeni črv dolg od 5 do 10 centimetrov, izpod škrg pa mu štrlijo bele ščetine. Če zazna, da je v nevarnosti, ščetine podaljša navzgor v obrambni položaj. Te ščetine vsebujejo strup. Ker konice ščetin zlahka preluknjajo kožo, strup zelo hitro prodre v tkivo plena ali neprevidnega kopalca.

Močno draženje se pojavi zaradi strupa ter se kaže kot pordelost in dolgotrajno srbenje kože, pri občutljivih ljudeh pa strup ognjenih črvov lahko povzroči tudi kratkotrajno ohromelost dela telesa.

V primeru, da se vam ščetina te živali zarije v kožo, bodice čim prej odstranite, kožo pa izperite s hladno morsko vodo. Nato na mesto vboda položite obkladke, namočene v alkohol, in kožo namažite z antihistaminskim mazilom. Če so simptomi hujši, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija