INTERVENCIJE ZARADI CELODNEVNEGA DEŽEVJA: Nekateri objekti na Primorskem ogroženi

Kronika

Celodnevno deževje ponekod po državi povzroča nevšečnosti, po poročanju uprave za zaščito in reševanje pa meteorne vode ogrožajo več objektov v Ilirski Bistrici. Vreme je preglavice povzročalo tudi organizatorjem Zlate lisice. Gasilci so v Podkorenu s strehe montažnega objekta izčrpali vodo, v Kranjski Gori pa pogasili drevo, podrto na daljnovod.

Fotografije so simbolične. 

Kot so zapisali v dnevnem poročilu centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, so ob današnjih obilnih padavinah meteorne vode poplavile nekaj kleti objektov, eno cesto in ogrožale posamezne objekte. Skupno so zabeležili 17 dogodkov, od tega 13 na območju regijskega centra za obveščanje Postojna. Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktiviranih sedem gasilskih enot, od tega ena poklicna, ki so na terenu izvedle skupno 19 intervencij. Gasilci so polnili in nameščali protipoplavne vreče pred ogrožene objekte in izčrpali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov objektov.

V občini Ilirska Bistrica so meteorne vode ogrožale več objektov v naseljih Ilirska Bistrica, Vrbovo, Trpčane in Jasen. Posredovali so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Podgora - Podgraje, Vrbovo in Ilirska Bistrica, ki so postavljali protipoplavne vreče in prečrpavali vodo. Cestišče pa je bilo poplavljeno pri naselju Zarečica, navajajo na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Po njihovih podatkih je meteorna voda iz hriba prav tako ogrozila stanovanjsko hišo v naselju Liplje v občini Postojna, posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Planina.

Že v zgodnjih jutranjih urah so v Podkorenu v občini Kranjska Gora posredovali tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Podkoren, ki so s strehe montažnega objekta izčrpali večjo količino meteorne vode.

Kranjskogorski gasilci pa so dopoldne posredovali na Vršiški cesti v Kranjski Gori, kjer je tlelo deblo drevesa, ki se je podrlo na daljnovod. Gasilci so po odklopu električne energije drevo pogasili, razžagali in odstranili.

Večje količine dežja lahko sprožijo tudi zemeljske plazove. Po navedbah uprave za zaščito in reševanje se je v petek sprožil plaz v naselju Osek v občini Sv. Trojica v Slovenskih Goricah. Plaz v velikosti približno 50 x 50 kvadratnih metrov so gasilci zasilno sanirali in zavarovali območje. Prav tako so gasilci s folijo prekrili nove razpoke pred časom že saniranega plazu v naselju Vrhole pri Laporju v občini Slovenska Bistrica.

Zaradi obilnejših padavin po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) naraščajo reke, pri čemer lahko ob krajevno močnejših padavinah na manjših območjih pride tudi do razlivanja padavinske vode. Reka Reka, Ljubljanica na Barju in posamezni pritoki Krke se lahko popoldan in v noči na nedeljo razlijejo na običajnih območjih, so napovedali. V nedeljo pa bo po njihovih napovedih večina rek že upadala. Krka s posamezni pritoki in reke v Pomurju in Podravju bodo še naraščale, Ljubljanica se bo še razlivala, ojezerjene površine na kraških poljih pa se bodo povečevale.

Povišana tudi gladina morja

V nedeljo zjutraj bo med 4. in 8. uro povišana tudi gladina morja ob slovenski obali. Morje bo v tem času ob zmerni burji tudi vzvalovano in se bo razlivalo na najbolj izpostavljenih delih obale, so navedli.

Po današnji deževni soboti se bo po napovedi Arsa zvečer in ponoči od severa hladilo, meja sneženja se bo spuščala. Pihati bo začel severovzhodni veter, na Primorskem burja. V nedeljo bo oblačno, predvsem v vzhodni in južni Sloveniji se bodo še pojavljale padavine, meja sneženja bo na okoli 500 metrih nadmorske višine. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja.

V posebni vremenski napovedi, ki jo je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov Arso izdal za območje gorenjske, savinjske in koroške regije, so za danes napovedali oblačno vreme s padavinami, v nedeljo čez dan pa bodo padavine slabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 20 do 50 milimetrov padavin na kvadratni meter, večinoma v obliki dežja. Meja sneženja se bo v noči na nedeljo postopno spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov, največ snega, do 15 centimetrov, lahko zapade na Koroškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija