INTEREUROPA DOBILA NOVE NADZORNIKE: Ponudba Pošte veljavna še nekaj dni

Koper

Na včerajšnji skupščini delničarjev Intereurope so pričakovano imenovali štiri nove člane nadzornega sveta družbe in potrdili manjšo spremembo v statutu podjetja. Skupščini je sicer prisostvoval le delničar Pošta Slovenije, ki ima v lasti dobrih 72 odstotkov delnic z glasovalno pravico, izhaja iz objave na straneh Ljubljanske borze.

Skupščina delničarjev se je najprej seznanila z nepreklicnimi odstopnimi izjavami dosedanjih nadzornikov, predstavnikov kapitala, in sicer Vojka Čoka, Roka Rapeta, Matije Vojska in Jožeta Golobiča. Nato je za štiriletno mandatno obdobje v nadzorni svet imenovala Borisa Novaka, Andreja Rihterja, Vinka Filipiča in Milana Perovića. Novim nadzornikom je mandat začel teči z današnjim dnem.

V nadzornem svetu sicer ostajata predstavnici zaposlenih Tjaša Benčina in Zlatka Čretnik, medtem ko je bil Vojsk novembra imenovan za člana uprave družbe.

Imenovanje novih nadzornikov sledi zaključku postopka prevzema družbe s strani Pošte Slovenije v letošnjem novembru in odraža lastniško spremembo v družbi. Novak je generalni direktor Pošte, Rihter in Filipič sta člana poslovodstva, Perović pa nekdanji nadzornik Pošte.

Pošta je od konzorcija bank - SID banke, NLB, Gorenjske banke, Nove KBM in Intese Sanpaolo - tako prevzela 72,13-odstotni delež v koprski logistični družbi. Konzorciju prodajalcev je za omenjeni paket delnic Intereurope plačala 28,75 milijona evrov oz. 1,45 evra na delnico. Pred tedni je Pošta objavila tudi namero za prevzem še preostalega deleža Intereurope. Za delnico Intereurope je pripravljena plačati 1,45 evra, ponudba pa je veljavna do vključno 13. januarja 2020.

Dva dni pred pred zaključkom transakcije so nadzorniki zamenjali dolgoletnega prvega moža Intereurope Ernesta Gortana. Kot razlog za to so navedli zamude pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar. Vodenje družbe je začasno prevzel dosedanji član uprave Marko Cegnar, v upravo pa je bil takrat zaradi te kadrovske rošade imenovan tudi Vojsk.

Intereuropa sicer po finančnem in poslovnem prestrukturiranju v minulih letih posluje dobro. Na ravni skupine je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 120,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani, vendar šest odstotkov manj od načrtov. Čisti dobiček se je skladno z načrti povečal za dva odstotka na 4,2 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija