INTEREUROPA BILANČNEGA DOBIČKA NE BO RAZPOREDILA: S tem se nekateri ne strinjajo in sledi izpodbojna tožba

Slovenija

Delničarji družbe Intereuropa, ki je v več kot 80-odstotni lasti Pošte Slovenije, so včeraj sprejeli predlog uprave in nadzornega sveta, da bilančni dobiček v višini 7,9 milijona evrov ostane v celoti nerazporejen. Na sklep je VZMD napovedal izpodbojno tožbo.

Skupščina je odločila, da bilančni dobiček družbe v višini 7,91 milijona evrov ostane v celoti nerazporejen. Zoper sklep o uporabi bilančnega dobička je delničar Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) napovedal izpodbojno tožbo, je družba objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Tako VZMD kot društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) sta z nasprotnima predlogoma predlagala izplačilo dividend, in sicer bi v VZMD delničarjem razdelili za skupno 6,7 milijona evrov bilančnega dobička, v MDS pa 3,95 milijona evrov.

V VZMD so ob vložitvi predloga ocenjevali, da je družba takšnega izplačila sposobna brez negativnih posledic za načrte podjetja, v MDS pa so trdili, da predlog "ne ogroža dolgoročnega razvoja in nadaljevanja razdolževanja družbe, zvestim delničarjem pa daje donos, ki ga niso bili deležni v preteklih letih".

Kot so sporočili iz družbe, so se delničarji med drugim seznanili z letnim poročilom skupine Intereuropa in družbe Intereuropa za leto 2019 ter s prejemki članov uprave in nadzornega sveta, upravi in nadzornikom so podelili razrešnico za delo v letu 2019.

Skupščina je bila sprva sklicana za 14. april, a so jo takrat zaradi epidemije covida-19 preklicali. Takrat je bil na dnevnem redu tudi predlog za iztisnitev malih delničarjev. Družba je v 80,89-odstotni lasti Pošte Slovenije (ima 68,79 odstotka navadnih in 100 odstotkov prednostnih delnic), iztisnitev pa je načrtovala skupaj z drugimi državnimi lastniki Luko Koper in Luko Koper Inpo, Kapitalsko družbo, Slovenskim državnim holdingom, Zavarovalnico Triglav in Triglavom Re, s katerimi deluje povezano, skupaj pa imajo 93,59-odstotni delež.

Intereuropa je včeraj objavila poslovne rezultate za prvo polletje letos. Na ravni skupine je v obdobju ustvarila 73,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov manj kot v lanskih prvih šestih mesecih. Čisti dobiček je upadel za 45 odstotkov na 1,6 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija