INŠPEKTORJI ZAČELI Z NADZOROM NA PRIMORSKEM: Kaj bodo preverjali?

Slovenija

Inšpekcija za kmetijstvo začenja nadzor pravilnega skladiščenja in uporabe oljčnih tropin. Izvajala ga bo na Goriškem in Primorskem v oljarnah in na kmetijskih gospodarstvih, rezultati pa bodo znani konec novembra, so včeraj sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Inšpekcija za kmetijstvo, ki deluje v okviru inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, bo v nadzor vključila oljarne, ki predelujejo oljke v oljčno olje, pri čemer nastanejo oljčne tropine in rastlinska voda, kar se lahko uporabi za gnojenje kmetijskih zemljišč.

Nadzirali bodo tudi kmetijska gospodarstva. Ti oljčne tropine po navedbah ministrstva uporabljajo za gnojenje lastnih kmetijskih zemljišč v uporabi.

???????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????? ???????? ????????????????????̌???????????????? ???????????????????????????????? ???????????????? ???????? ????????????????̌???????????????? ???????????????? Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo,...

Posted by Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano on Ponedjeljak, 6. novembar 2023.

Pri nadzoru bodo preverjali tudi oddane dokumente za poročanje ministrstvu, iz katerih morajo biti razvidne količine predelanih plodov oljk ali oljčnih tropin ter količina pridobljenega olja.

Oljčne tropine in rastlinska voda se uporabljajo kot organsko gnojilo v skladu s predpisom, ki ureja varstvo voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, in sicer samo na kmetijskih zemljiščih v uporabi.

Skladišča za oljčne tropine in rastlinsko vodo morajo biti umeščena v prostor ter izdelana in upravljana tako, da ne pride do nenadzorovanega iztekanja in onesnaženja površinskih ali podzemnih voda ter tal. Biti morajo zaščitena pred padavinskimi vodami in vetrom, stabilna, odporna proti mehanskim, toplotnim ali kemičnim vplivom ter redno vzdrževana. Predpisane so tudi norme gnojenja in velikost skladiščnih kapacitet.

Zavezancu, ki uporablja oljčne tropine in rastlinsko vodo za gnojenje na lastnih kmetijskih zemljiščih v uporabi, ni treba zagotoviti skladiščenja oljčnih tropin in rastlinske vode, če oljčne tropine in rastlinsko vodo uporabi za gnojenje najpozneje v 24 urah po njihovem nastanku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  07 .11. 2023 ob  19: 22
Oljčne tropine porabiti za gnojenje v 24. urah? Oljarne zaključujejo z delom. Tropine so že "stare", sicer pa gnojiti v tem časujQuery112305933245717900986_1699381221686?