INŠPEKTORJI V TEH DNEH POOSTRILI NADZOR: Preverjajo uporabo zaščitnih mask v gostinstvu

Slovenija

Inšpektorat RS za delo s terena prejema informacije, da zaposleni v dejavnosti gostinstva priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ne upoštevajo, zato je v panogi v teh dneh poostril nadzor. Posebej se je osredotočil na uporabo zaščitnih mask v delovnem procesu.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na inšpektoratu, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil več higienskih priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa za posamezne gospodarske dejavnosti in posamezne delovne procese. Gre za za usmeritve delodajalcem pri pripravi ukrepov in navodil delavcem za varno in zdravo delo, so dodali.

Na podlagi informacij, ki jih prejemajo, pa zaposleni v dejavnosti gostinstva teh priporočil ne upoštevajo, torej ne izvajajo ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravje dela, so poudarili. Inšpektorat je v teh dneh zato poostril nadzor v tej panogi, in sicer predvsem glede uporabe zaščitnih mask v delovnem procesu. "Priporočila NIJZ za gostinsko dejavnost določajo, da naj delavci, ki prihajajo v stik z gosti, v zaprtih in odprtih prostorih nosijo zaščitno masko, ki je usklajena s pooblaščenim specialistom medicine dela," so navedli.

Inšpektorji ugotavljajo, ali je delodajalec uvedel ukrepe glede uporabe zaščite dihal za preprečevanje širjenja koronavirusa, ali je konkretno opredelil zaščitno opremo za zaščito dihal, ali sta pri sprejemanju ukrepov zagotavljanja opreme za zaščito dihal sodelovala strokovni delavec oziroma izvajalec medicine dela, katero zaščitno opremo za zaščito dihal zagotavlja delavcem in tudi, ali delavci dodeljeno opremo uporabljajo pravilno.

Inšpektorjem s področja varnosti in zdravja pri delu se bodo po potrebi priključili tudi inšpektorji s področja delovnih razmerij, so še pojasnili na inšpektoratu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .08. 2020 ob  11: 58
inšpektorji hodijo tudi k maši jQuery112304452272657885181_1598176591972??