INŠPEKTORJI V ANKARANU NISO ODKRILI KRŠITEV: Sredstva državnega proračuna so bila porabljena korektno

Ankaran

V okviru rednega proračunskega inšpekcijskega nadzora, ki ga izvaja Urad RS za nadzor proračuna, je potekal inšpekcijski nadzor nad porabo sredstev za sofinanciranje investicij v lokalno infrastrukturo in investicij posebnega pomena, uvrščene v načrt razvojnih programov v Občini Ankaran. Nadzor ni odkril kršitev pravnih osnov in nenamenske rabe.

Urad RS za nadzor proračuna je inšpekcijski nadzor opravil med 17. in 25. avgustom in je delno potekal v prostorih občine, delno pa v prostorih urada. Kot izhaja iz zapisnika o inšpekcijskem nadzoru, je predmet nadzora bila poraba sredstev državnega proračuna za investicije, ki jih je občina pridobila v letu 2020. V okviru nadzora je inšpekcija pregledala zaključni račun občinskega proračuna za leto 2020 ter realizacijo sredstev za investicije, prejetih iz državnega proračuna in prejetih sredstev iz državnega proračuna iz sredstev EU, so danes sporočili z Občine Ankaran.

Občina Ankaran je v letu 2020 prejela 9,12 milijona evrov namenskih sredstev iz državnega proračuna, od tega je bilo 26.561 evrov knjiženih kot transferni prihodki, preostanek pa kot kapitalski prihodki.

Proračunski nadzor je ugotovil, da je Občina Ankaran vse transferne prihodke porabila v skladu z opredeljenimi nameni s strani virov financiranja. Večino namenskih sredstev v letu 2020 je občina pridobila na podlagi dveh kupoprodajnih pogodb z ministrstvom za infrastrukturo za odkup zemljišč. Občina je izkazala realizacijo odhodkov v višini 1,46 milijona evrov v skladu z zakonsko opredelitvijo. Pri tem so na občini spomnili, da se skladno z zakonodajo kupnina za državno oz. stvarno premoženje lahko uporablja le za gradnjo, nakup in vzdrževanje stvarnega premoženja države oz. občine.

Nadaljnjih 7,69 milijona evrov je bilo neporabljenih sredstev, ki jih je občina prenesla v leto 2021.

Proračunska inšpekcija pri nadzoru ni ugotovila kršitev pravnih osnov in nenamenske porabe, saj je Občina Ankaran vsa namenska sredstva iz državnega proračuna za leto 2020 porabila v skladu z opredeljenimi nameni v primeru transfernih prihodkov oz. skladno z zakonsko opredelitvijo v primeru namenskih sredstev.

Inšpekcijski pregled porabe sredstev državnega proračuna za investicije, ki jih je Občina Ankaran pridobila v letu 2020, tako izkazuje vzorno poslovanje s sredstvi državnega proračuna za leto 2020, so dodali na ankaranski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija