INŠPEKTORJI NAJVEČ KRŠITEV ZAZNAVAJO NA JAVNIH POVRŠINAH: Predvsem sporno je to početje družin

Slovenija

Zdravstveni inšpektorat največ nadzorov opravi na javnih mestih, kjer tudi ugotovi največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V minulem tednu so tako izrekli 23 prekrškovnih sankcij, najpogosteje gre za druženje več družin. Na zelene površine pa so se preselili tudi posamezniki, ki kršijo prepoved zbiranja ob gostinskih lokalih.

Inšpektorat je od 16. do 22. novembra opravil 2254 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19, je na novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Izrekli so 35 prekrškovnih sankcij v vrednosti 28.800 evrov in 246 opozoril po zakonu o prekrških ter 77 upravnih ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat je zabeležil 88 prijav, največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovine. Skupno so opravili 1338 nadzorov. Izrekli so 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov, 170 opozoril in tri upravne ukrepe.

Deana Potza

V gostinstvu so opravili 198 nadzorov. Izrekli so tri prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 6400 evrov in izdali dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah je zdravstveni inšpektorat opravil 197 nadzorov, izrekel pa je eno prekrškovno sankcijo v vrednosti 400 evrov.

Več nepravilnost je izpostavila v gostinstvu. V preteklem tednu so obravnavali več primerov nedovoljenega obratovanja. "Še vedno je prisotna problematika zbiranja ob gostinskih lokalih, ko posamezniki opravijo osebni prevzem. Opažamo, da so se z vrtov preselili na bližnje površine," je povedala.

V drugih storitvenih dejavnostih, kot so frizerski in kozmetični saloni ter cvetličarne, so opravili 240 nadzorov. Po njenih besedah, nepravilnosti niso ugotovili.

Zdravstveni inšpektorat pa je opravil tudi nadzor v 132 večstanovanjskih stavbah in izdal eno ureditveno odločbo.

Na zunanjih javnih površinah so opravili 571 nadzorov in izrekli 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti 8000 evrov. Inšpektorji poročajo, da se na javnih površinah, ob igriščih in igralih, zbirajo družine. Poudarila je, da tovrstno zbiranje ni dovoljeno.

Deana Potza je izpostavila še, da pri posameznikih zaznavajo ponavljajoče se kršitve in aktivno nasprotovanje vladnim ukrepom. Zato so tožilstvu naznanili sum storitve kaznivega dejanja zoper več fizičnih oseb zaradi spodbujanja nestrpnosti in zaradi napeljevanja k prenašanju nalezljivih bolezni, je povedala.

V medijih pa so zasledili tudi poročanje, da naj bi bila žarišče okužb v Postojni sedmina, zato so zaprosili za pojasnila o okoliščinah. Sicer je pojasnila tudi, da so postopki glede prireditve olimpijskega komiteja, na kateri udeleženci niso nosili mask, med njimi tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec, še v teku.

Dr. Simona Kustec

Nadzor skupaj z inšpektorji ali samostojno opravljajo tudi policisti. V novembru so dnevno opravili več kot 2400 nadzorov. Občani so prijavili 852 domnevnih kršitev. Nekatere nadzore opravijo na podlagi prijav, druge pa ugotovijo sami, je povedal vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Alojz Sladič. V novembru so tako sami ugotovili 6310 kršitev, od tega 1954 v zadnjem tednu.

"Glede policijskih ukrepov ponovno izpostavljamo, da je namen policije, da z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseže zakonito zasledovani cilj, pri čemer policija vedno izhaja iz načela sorazmernosti," je še dejal Sladič.

Alojz Sladič

Sicer je tudi Sladič navedel, da več kršitev zaznajo v gostinskih lokalih. Tako so v Ljubljani v skladišču lokala policisti našli 13 oseb, ki so se skrivale. V okolici Ljubljane pa so v gostinskem lokalu zaznali druženje, na katerega naj bi prišlo 25 oseb. Na kraju dogodka so sicer dobili devet udeležencev. Kot je dejal, so bile mize polno obložene, natakar pa je porabo beležil, zato bodo uvedli postopek tudi proti gostincu. Proti kršiteljem vodijo postopke zaradi več kršitev.

Govorca sta sicer komentirala tudi postopke po dogodku med direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom in glasbenikom Zlatanom Čordićem - Zlatkom. Povedala sta, da obstaja sum za kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja, ugotovili pa so tudi več prekrškov.

Zlatan Čordič - Zlatko

Kacin pa je napovedal, da bo policija z vikendom poostrila nadzor na državni meji in na mejah med občinami. Sladič je pojasnil, da bodo na cestah vzpostavili točke za celovit nadzor prometa, v okviru tega pa bodo preverjali tudi upravičenost prečkanja meja občin.

V četrtek pa je policija poostrila prisotnost v centru Ljubljane, saj so pričakovali protest. Tega sicer ni bilo, so pa zato opravili poostren nadzor kršitev po odloku o omejitvi gibanja. Zabeležili so devet kršitev nenošenja maske, po tri kršitve zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami ter zakona o osebni izkaznici, po dve kršitvi neupravičenega prehajanja med občinami in zakona o varstvu javnega reda in miru ter kršitev zakona o tujcih. Nadzor v Ljubljani bo sicer okrepljen tudi danes.

Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije na področju lovstva na podlagi petega protikoronskega zakona nadzira inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Lov je dovoljen, tudi skupinski, ni pa dovoljeno druženje v lovskih kočah. Lov je dovoljen samo na območju, kjer je lovec član lovskega društva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija