INŠPEKTORAT ZA NOTRANJE ZADEVE NA NPU-ju: Kriminalistom naj bi brskali celo po računalnikih, preiskovalci naj bi se uprli

Slovenija

Inšpektorat za notranje zadeve od ponedeljka na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravlja izredni nadzor nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov, potrdili na policiji. Na NPU že nekaj časa poteka tudi nadzor nad nekaterimi preteklimi preiskavami, kar je zahteval minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

"V nadzoru preverjajo, ali zaposleni v NPU ustrezno z zakonom o tajnih podatkih in podzakonskimi predpisi, sprejetimi na njegovi podlagi, določajo, označujejo, prenašajo, razmnožujejo, evidentirajo, uničujejo in arhivirajo dokumente oziroma medije, ki nosijo stopnjo tajnosti ter ali z njimi ravnajo skladno z zakonom o tajnih podatkih," so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Ob tem so izpostavili, da inšpektorji v skladu z odredbo o izrednem nadzoru niso zahtevali vpogleda v vsebino tajnih podatkov.

Portal 24ur.com, ki je prvi poročal o novem nadzoru na NPU, namreč med drugim navaja, da so inšpektorji po neuradnih podatkih kriminalistom brskali celo po računalnikih in iskali zaupne dokumente. Preiskovalci so se po pisanju portala temu uprli, vmes je posegel tudi predstavnik Policijskega sindikata Slovenije in protestiral zaradi nezakonitega početja inšpektorjev. Da so prekoračili svoja pooblastila, naj bi jih opozoril celo novi v. d. direktorja NPU Uroš Lepoša, ki je po pisanju portala zahteval, da se v zapisnik zapiše ugovor nad njihovim početjem, ker da brskanje po računalnikih ni zakonito. Poleg tega naj bi opozoril, da inšpektorji od NPU ne morejo zahtevati vseh zaupnih oziroma tajnih dokumentov.

Nekdanji direktor kriminalistične policije Anton Dvoršek je glede slednjega za Radio Slovenija pojasnil, da bi inšpektorji z vpogledom v vsebino dokumentov lahko ogrozili uporabo prikritih preiskovalnih metod in sodelovanje z viri, ogrožena bi bila lahko tudi življenja. "Na ta način lahko ogrozijo na eni strani tekočo preiskavo in na drugi strani ljudi - kriminaliste, tajne delavce in sodelavce policije," je dejal Dvoršek ter izpostavil, da v organiziranih kriminalnih združbam "niso čisto nič nežni, če ugotovijo, da imajo v svojih vrstah izdajalca ali nekoga, ki sodeluje s policijo."

Na GPU so glede domnevne nezakonitosti pojasnili, da je bil v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič seznanjen s tem, da se je v delu nadzora pojavil pomislek, ali je zahteva inšpektorja v skladu s pooblastili, ki jih ta ima na podlagi zakona o inšpekcijskem nadzoru. Zagotovili so, da se bodo glede tega pomisleka posvetovali s pristojnim organom za tolmačenje določb predpisov.

Navedli so še, da je bilo inšpektorjem kljub temu omogočeno nemoteno opravljanje nalog inšpekcijskega nadzora. Potrdili so tudi, da je pri nadzoru kot predstavnik vodstva policije navzoč tudi nekdanji generalni direktor policije Anton Travner, in sicer po pooblastilu v. d. generalnega direktorja policije Juriča.

STA je za odziv o dogajanju na NPU prosila tudi predsednika Policijskega sindikata Slovenije Roka Cvetka, a nanj še čaka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .08. 2020 ob  13: 14
Pričakovana poteza diktatorja na oblasti. Lukašenko, Orban, Kim, Vučič, Janša,...
Istriano |  21 .08. 2020 ob  12: 31
-1
Glede na to, da skoraj nič ne odkrijejo tej kriminalisti jim je treba dati malo pospeška. Ma kaj so nedotakljivi? 6 milijard je izginilo v bankah in so rekli, da ni bilo znakov kaznivega dejanja.
Prognostik |  21 .08. 2020 ob  11: 23
Veste na kakšnem principu delujejo kriminalisti? Oni lahko bilo koga sfukajo, prisluškujejo in vse živo lahko počnejo, berejo emaile itd. Večji problem pa je, ko ne sfukajo tistih, katere bi morali že po službeni dolžnosti! Velike lopove. Saj za to je policija - da sfuka lopova, ne pa da se bunijo ko jim kdo kej reče!!!
Erazem |  21 .08. 2020 ob  09: 52
-1
Dajte že enkrat nehat s tem "naj bi". Če ne veste, kaj se dogaja, ne pišite izmišljotin. Sicer pa je že v preteklosti bilo povsem jasno, da iz NPU v določenih zadevah obveščajo določene novinarje.
Ištrijan |  21 .08. 2020 ob  08: 10
-1
Ta tolpa na U-ladi je že zdavnaj prestopila vse meje....tako da ni to le kaplja čez rob, ker čez rob že kar lije!