INŠPEKTOR ZAPRL ŠOLO IN ODREDIL POUK NA DALJAVO: Ravnatelj pojasnil, zakaj niso zavračali učencev brez soglasja

Slovenija

Inšpektorat za šolstvo je v novembru izvedel 121 nadzorov v šolstvu in v 11 primerih ugotovil nepravilnosti, ki izhajajo iz določil za preprečevanje širjenja koronavirusa. V enakem obdobju je pri 382 izvedenih nadzorih v športu ugotovil dve nepravilnosti, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal glavni šolski inšpektor Simon Slokan.

Simon Slokar

Glavni šolski inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Slokan je danes predstavil rezultate nadzora, katerega cilj je vzpostavitev varnega šolskega in športnega okolja za vse vključene. Poudaril je, da se je spoštovanje ukrepov in preverjanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja v športu v zadnjem obdobju zelo izboljšalo. Pohvalil je vse organizatorje športnih prireditev, tako večjih kot manjših, kot tudi ponudnike različnih športnih aktivnosti, ki so pri spoštovanju ukrepov po njegovih navedbah zelo dosledni in družbeno odgovorni.

V nadaljevanju se je bolj osredotočil na šolski prostor, saj gre z uvedbo samotestiranja v šolah za specifično situacijo, ki je predhodno nismo poznali, je dejal. Tako so inšpektorji od uveljavitve novega odloka v preteklem tednu izvedli 43 nadzorov in v petih primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja odloka.

"Dejstvo je, da teh pet šol ni uredilo samotestiranja za otroke, niso pridobile ustreznih soglasij s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasij, niso ustrezno uredile izobraževanja na daljavo," je pojasnil Slokan.

V vseh omenjenih primerih je inšpektorat izdal ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja. V tem okviru so nato izvedli ponovne nadzore, kjer so do sedaj ugotovili, da je večina šol pristopila k urejanju nepravilnosti.

Po njegovih besedah v enem primeru šola odločbe inšpekcije ni upoštevala, zaradi česar so na podlagi sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo z uredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. decembra oziroma do ureditve nepravilnosti izvaja šolanje na daljavo.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so potrdili le to, da gre za zasebno šolo v osrednji Sloveniji in ker postopek še teče, imena šole ne morejo navajati.

Po pisanju današnjega spletnega portala Večer gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani, v kateri trenutno za vseh 450 učencev pouk poteka na daljavo, kar jim je potrdil njen direktor in ravnatelj Iztok Kordiš. Kot je še povedal za portal, učencev brez soglasja niso zavračali, ker njihov način dela temelji na "dogovarjanju, pogovarjanju in sodelovanju". Pojasnil je tudi, da se bodo še danes sestali na seji sveta staršev in se odločili, kako naprej. "Zadevo intenzivno rešujemo in upamo, da se bodo lahko učenci v šolo vrnili že v sredo," so v tajništvu šole navedli za STA.

V ostalih 38 zavodih pa so inšpektorji ugotovili, da so se šole odlično pripravile na izvajanje ukrepov, da večjih posebnosti ni bilo ter da so ravnatelji, skupaj z zaposlenimi, starši in otroki, naredili odlično delo v okviru zagotavljanja varnega šolskega okolja.

Izpostavil je dejstvo, da se posamezni starši z ukrepi in izvajanjem samotestiranje kljub vsem informacijam in razlagam strokovnjakov ne strinjajo. Zato je poudaril, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so pa jih dolžni z vidika odgovornosti spoštovati in izvajati. Osebne grožnje in pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir - pri čemer največje posledice tega čutijo otroci, je dejal in starše ponovno pozval k odgovornosti, da lahko otrokom omogočimo, da se izobražujejo v šolah. Prepričan je, da je to naš skupni cilj.

"Inšpektorat se bo tudi v prihodnje zavzemal, da vsi, ki vstopajo v vrtec ali šolo, spoštujejo vse ukrepe, kajti le tako bomo lahko zagotovili, varen in spodbuden prostor za vse ter da bo pouk lahko še naprej potekal v šolah," je zaključil Slokan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .11. 2021 ob  21: 26
Spet velike besede nabasanega !
manemebasat |  22 .11. 2021 ob  19: 08
Mater ste pajaci, ne vidite enega centimetra pred nosom.
Martin Kacur |  22 .11. 2021 ob  17: 16
Pravilno. Red mora bi čeprav slab.