INOVATORJI SVETA, NASA RABI VAŠO POMOČ: Pozivajo k razvoju stranišča za na Luno

Svet

Ameriška vesoljska agencija Nasa je inovatorje po vsem svetu pozvala k razvoju stranišča, ki deluje ne le v pogojih mikrotežnosti, ampak tudi Lunine težnosti. Slednje bo prišlo prav astronavtom na bodočem vesoljskem plovilu za ponoven pristanek na Luni, ki ga načrtujejo do leta 2024 v okviru misije Artemis, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi morajo od časa do časa na veliko potrebo. Tudi astronavti, za katere pa v breztežnostnih razmerah to ni tako preprosto. Že desetletja zato iščejo bolj ali manj inovativne načine - od plastičnih vrečk, prilepljenih na zadnjico, do čisto posebnih, tehnološko naprednih stranišč s sukcijskimi sistemi, s katerimi se lahko pohvalijo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Kot so ob objavi razpisa v četrtek zapisali pri Nasi, upajo, da bodo na ta način prišli do "radikalno novih in drugačnih pristopov k problemu zajemanja in zadrževanja človeških iztrebkov". Zmagovalni dizajn bo prejel 20.000 dolarjev nagrade, drugouvrščeni 10.000 in tretjeuvrščeni 5000 dolarjev.

Da bi bilo stranišče primerno, morajo inovatorji predvsem poskrbeti, da bo delovalo pri šestkrat manjši težnosti na Luni - da bosta torej tako urin kot blato vseeno 'padla', pa čeprav 'štrbunk' zagotovo ne bo tako glasen, kot je na Zemlji. Poleg tega stranišče ne sme biti večje od 0,12 kubičnega metra in ne glasnejše od 60 decibelov, še piše AFP.

In še najpomembneje - sposobno mora biti sočasno zbirati urin in fekalije, in sicer do enega litra urina ter pol kilograma fekalij naenkrat, tudi če gre za drisko. Dobro bi bilo še, da bi bilo čiščenje in vzdrževanje stranišča čim bolj preprosto, praznjenje na primer naj ne bi trajalo več kot pet minut.

Bonus točke bi poleg tega tekmovalcem prinesel dizajn, ki bi ujel bruhanje na način, da astronavtom ne bi bilo treba pri tem dati glave v stranišče. Razpis se izteče 17. avgusta in je objavljen na https://www.herox.com/LunarLoo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija