INOVATIVNI PRISTOP K ŠOLI NA DALJAVO: Nočni koncert 2. b z Dušana Bordona (VIDEO)

Koper

V teh časih je še toliko bolj dobrodošlo videti, prebrati in slišati pozitivne novice. Ena izmed takšnih prihaja z Osnovne šole Dušana Bordona iz Semedele, kjer je razred po navodilih učiteljice ustvaril zelo inovativen in pisan izdelek. Kljub šoli na daljavo, oziroma ravno zato, so učenci 2. b razreda izpeljali projekt Nočni koncert. Nastali videoposnetek je kolaž originalne pesmi dr. Igorja Sakside in Roka Terkaja - Trkaja z istim naslovom, ki so jo učenci še dodatno popestrili s svojimi risbami, plesom, lastnimi komentarji in razlagami. 

"Ideja je prišla načrtovano," je o projektu povedala učiteljica Sabina Višček. "Mislim, da ne moremo na daljavo delati samo šolskih stvari. Pouk mora biti drugačen. Otroci se ne vidijo toliko, kot bi se, če bi bili v razredu in namen je bil, da se lahko vidijo kadarkoli. In da pesem, ki je prej niso poznali, komentirajo sami, vsak po svoje." Zraven pa pesem tudi narišejo in v refrenu skupaj zaplešejo.

Šele po tem, ko je bil video sestavljen, so videli, kaj so povedali drugi, je za naš portal razložila učiteljica in dodala, da je bil namen "spodbujanje branja in socialnega stika, kar je v tem obdobju pomanjkljivo". Risbice so otroci narisali sami, seveda pa so jim na pomoč priskočili tudi starši. "Vsakemu otroku sem določila verz oziroma dva, ki ju komentira in nariše. Potem so otroci s svojo lastno domišljijo komentirali, zapeli ali predstavili ta dva verza," je Viščkova pojasnila potek in način dela. 

"Pri takih stvareh se vedno zgodi nekaj, česar ne moremo predvideti. Tudi mene je silno zabavalo, kako se je, ko sem sestavljala video, vse skupaj povezalo, kot bi bili vnaprej dogovorjeni," izpostavlja učiteljica. Ob tem je posebej pohvalila starše, ker so čisto vsi idejo podprli in sodelovali: "Pohvaliti jih moram, ker na ta način spodbujajo družinsko branje." Zelo pomembno je namreč, da otrokom beremo in jim omogočamo, da s svojimi besedami komentirajo tekst.

Vendar video Nočnega koncerta ni edini, ki je nastal iz podobnih razlogov. Učiteljica ima na platformi Youtube več zanimivih posnetkov. Na njih bere pesmice, opremljeni pa so tudi s privlačnimi grafičnimi elementi. "Te pesmice sem snemala zato, da otroci vidijo, dobijo idejo za branje in poslušanje. Zgodilo se je to, da so otroci potem sami želeli narediti podoben video, so me posnemali ali pa so se spomnili nekaj čisto svojega," pojasnjuje in dodaja, da jo je to zelo razveselilo, "ker so postali tudi oni aktivni in so na nek način tekmovali z mano, da bodo pesmico povedali še bolj doživeto".

"Poleg tega, da spodbujamo branje in pogovor o pesmi, je bistveno tudi, da se zabavamo," je še zaključila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija