Informativni izračuni nepremičninskega davka do 1. februarja

Geodetska uprava RS (Gurs) bo predvidoma do 1. februarja 2014 lastnikom nepremičnin v Sloveniji poslala informativne izračune davka na nepremičnine. Lastniki lahko sicer podatke urejajo že sedaj, davek pa bo odmerjen na presečni datum 1. april 2014. Rok za prijavo najemnih poslov se podaljšuje do 31. marca 2014.

"Lastniki naj skušajo čim prej urediti svoje podatke, naj ne čakajo na informativne izračune, ki jih bodo prejeli do 1. februarja prihodnje leto," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja Geodetske uprave RS (Gurs) Aleš Seliškar.

Dodal je, da je sicer časa dovolj, načrtujejo pa tudi možnost naročanja za termin v pisarnah geodetske uprave in tudi na upravnih enotah. Gurs bo poleg tega sproti na spletu objavljal navodila za ureditev podatkov.

Lastniki lahko večino podatkov spremenijo prek spleta, za kar pa potrebujejo kodo, ki so jo prejeli ob prvem obveščanju o pripisani vrednosti nepremičnine.

Lastniki naj pravočasno začnejo postopke za ureditev podatkov

Seliškar predlaga tudi, da lastniki pravočasno začnejo postopke za ureditev podatkov v drugih evidencah, kot je pravilen vpis lastništva v zemljiško knjigo (med drugim ali je pravilna matična številka), vpis osebne služnosti in pravilna prijava bivališča na upravni enoti (s prijavo na številko stanovanja, ne le hišno številko).

Predvidene so tudi spremembe zakona o množičnem vrednotenju, in sicer bo v primerih posebnih okoliščin mogoča določitev vrednosti nepremičnine z individualno cenitvijo. Kot je povedal direktor urada za nepremičnine Dušan Mitrović, bo predlog v medresorskem usklajevanju naslednji teden. Podrobnosti še niso znane, bodo pa predvidoma te posebne okoliščine - npr. konstrukcijske napake, požari - presojale posebne strokovne komisije.

Gurs bo podaljšal rok za prijavo najemnih poslov

Gurs tudi podaljšuje rok za prijavo najemnih poslov v evidenco trga nepremičnin s 15. decembra do 31. marca 2014. Gre namreč za zelo velik pripad zadev in jih do sprva postavljenega datuma ne bodo mogli obdelati, je pojasnil Mitrović. Gurs zato dopušča tudi možnost, da ti podatki (ki npr. vplivajo na to, da je stanovanje obdavčeno po "rezidenčni" davčni stopnji 0,15 odstotka), še ne bodo urejeni v vseh informativnih izračunih, se bo pa to uredilo pozneje v davčnem postopku.

Deli novico: