POLICISTI PO INCIDENTU NA FESTIVALU LGBT FILMA: "Storili bomo vse, da bi se storilci navedenega dejanja odkrili"

Slovenija

Začetek 39. festivala LGBT filma v Ljubljani je pospremil incident. Kot so sporočili iz Društva Škuc, je skupina mladih iznad vhoda v Kinodvor strgala mavrično zastavo in jo zažgala. "Ker dogodka ne moremo razumeti kot umetniški peformans v čast LGBT filmu, pozivamo pristojne organe, da ukrepajo, javnost pa, da obsodi tovrstne napade," so zapisali.

❗️Pred odprtjem 39. festivala LGBT filma zažgali mavrično zastavo!

Posted by ŠKUC on Saturday, December 9, 2023

"Vandalizem požiganja mavričnih zastav žal ni nič novega, zato pa toliko bolj kaže, kako nujno je, da LGBTQIA+ skupnost govori o nesprejemanju in nasilju, ki ga doživlja," so po homofobnem napadu zapisali v Društvu Škuc, ki organizira festival LGBT filma.

Kot so izpostavili, je prav zaradi tega nasilja LGBTQIA+ skupnost primorana ustvarjati varne prostore, v katerih lahko brez strahu spregovori. "Pri Festivalu LGBT filma pa javno opozarjamo na družbeno stanje v Sloveniji in po svetu, tudi skozi umetnost, skozi film," so dodali.

Da so bili včeraj okoli 17.30 obveščeni o poškodovanju zastave pred stavbo na območju centra Ljubljane, so potrdili tudi na Policijski upravi (PU) Ljubljana. Ugotovili so, da je skupina neznancev pristopila do droga pred stavbo in z njega snela mavrično zastavo in jo zažgala.

"Gre za skupino mladostnikov starih med 15 in 18 let, oblečenih večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč. Skupina je zbežala v smeri Miklošičeve ceste. Policisti vse okoliščine dogodka še preverjajo in zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," so zapisali ljubljanski policisti, ob tem pa vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, naprošajo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200.

"Policija ima ničelno toleranco do vseh oblik nasilja ter jih ostro obsojamo in bomo storili vse, da bi se storilci navedenega dejanja odkrili in ustrezno sankcionirali," so še dodali.

Imamo ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, ter jih ostro obsojamo in bomo storili vse, da bi se storilci spodaj...

Posted by Policijska uprava Ljubljana / Police Directorate Ljubljana on Sunday, December 10, 2023

Incident odmeva v javnosti

Iz politike in civilne družbe prihajajo obsodbe tovrstnega ravnanja. "To ni sprejemljivo," je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

"Najostreje obsojam homofobni napad na mednarodni 39. festival LGBT filma, najstarejši tovrsten festival v Evropi. Na tradiciji odprtosti in strpnosti moramo graditi družbo. Žal je nasilje in nadlegovanje nad LGBTQ skupnostjo še vedno prisotno v naši družbi," je ministrica zapisala na družbenem omrežju X.

"Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost," je pozvala. Festivalu LGBT filma in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo "za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo".

Nasilje so obsodili tudi v društvu Parada ponosa. Kot so jih povzeli mediji, je prav zaradi takih dogodkov pomembno, da se še naprej organizira dogodke, kot je FGLF - GLBT Filmfest Slovenia, ki skozi umetnost opozarja na družbeno stanje ter ustvarja varne prostore za mlade iz skupnosti LGBTIQ+.

"Izražamo solidarnost z organizatoricami/ji in vas v duhu podpore zato še posebej vabimo, da si ogledate filme z letošnjega programa," so še zapisali.

Prav tako so podporo festivalu ob obsodbi dogodka izrazili na Inštitutu 8. marec. "Naj bo to razlog več za ogled filma z letošnjega programa," so navedli na omrežju X. "Niste sami," so sklenili.

Festival se je v Ljubljani začel v soboto. Na njem bodo skupaj prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Festival bo potekal na treh lokacijah po mestu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  11 .12. 2023 ob  08: 12
A se ljudje zavedajo da z vsako tako potezo slabšajo situacijo? Verjetno ne! Spodbujajo sovraštvo!

Naenkrat je vse pozabljeno in otroci in Ukrajina in Palestina, tudi migranti. Ko je vprašanje o ped....ih potem se vsi takoj slinijo!
Rusija je naredila najboljšo potezo..bravo Rusija ne pa mi kreteni
Martin Kacur |  10 .12. 2023 ob  23: 46
18
Torej, bil je festival LGTB filma v Ljubljani. Obiskovalci so si prišli ogledat filme. In kaj hudiča so delale tam zastave? Kaj gre za filme ali za provokacije z zastavami?
Naj snemajo in predvajajo kar hočejo, samo ne iz tega delat cirkusa. Imejte se radi in jarite se med sabo samo dajte mir ostalim. Prav en drek me briga za Lgtb in še kaj.
kjočola |  10 .12. 2023 ob  23: 19
18
@hribi
"Veseli me, da je skupina MLADIH strgala to zastavo. Če ne drugega, ta skupina sporoča, da niso v mladi zašli v deviantna dejanja, in da je upanja na normalen svet se živ. Ne razumem zakaj se filmi ločijo po spolni usmerjenosti. Torej so tako festivali le izražanje spolne napake in ne umetnosti, kar film je."

Lepo napisano (kdor pač razume).

Morda bi kdo lažje razumel, če bi naredil še festival "ANTI LGBT" filma 'BTW... že vidim kritike v kvazi medijih).

Zame je film film. Umetnik je umetnik. Če je kdo LGBT ali ne, zato ni nič večji, in prav tako nič manjši umetnik.
Umetnik je lahko dober, lahko je slab. Ampak to nima prav nobene povezave z LGBT.
kokodek |  10 .12. 2023 ob  19: 42
-3
hahhahaahah, hribi
Ničmevečnepreseneti |  10 .12. 2023 ob  19: 28
ne podpiram tega vandalizma....

ampak svetujem vsem ogled dokumentarca "What is a woman"...
...za tiste ki so malo zmedeni ali pa ne vedo točno kakšne stvari se dogajajo po svetu.
Prognostik |  10 .12. 2023 ob  18: 52
Zanimivo da ženske nikoli ne rečejo ne pedrom. Ta skovanka LGBTQ itd. se predstavlja kot skupnost. Kar ni. Pedri so posebej skupina, lejzbike so skupina za sebe, bi so spet posebej skupina, trans so najbolj zmedeni in skregani z vsemi. Slednji ližejo pič in kur, dajo v rit, porivajo v rit, odrežejo si tiča in podobno. Kako ti ljudje nekomu predstavljajo "skupnost"? Ljudje iz ene družbe se začnejo med seboj sovražiti in mlatiti, takrat ko sovražnik ni definiran, nevarnost je pa prisotna. Naša vlada je tiho kot miška, nič ne vemo kaj nam pripravljajo, ni sigurne prihodnosti. Ko se nekdo od politikov oglasi v obrambo lgbt, kot ta ministrica za kulturo v tem primeru, potem vedite da nam kot državi ne gre najboljše. Pač levičarji v svojem stilu. Slišim pa da bo šla omrežnina s 1.,januarjem za 5x gor. To bo vključeno na položnicah za elekttiko. Čestitka od komunista Kučana in elektro pedra Goloba.
Branislav |  10 .12. 2023 ob  17: 13
-17
Kaj več bi si lahko želeli, če so v Sloveniji norci, kot je
Zala Klopčič, ki jih Janževa stranka plačuje za transfobne in sovražne besede do skupnosti LGBTI. Stranka SDS se zdi bolj podobna stranki Sovjetske zveze kot desničarski stranki. Dvomim, da je Zala Klopčič biološka ženska...gotovo je operirana trans ženska, ki se je pokesala in jo izkoriščajo in zato širi toliko sovraštva proti LGBTI skupnosti... Ker če Zalo Klopčič vidim na ulici Ne dvomim, da je transseksualna ženska zaradi svojega videza.
vseved |  10 .12. 2023 ob  15: 47
-12
@manebebasat, si šel pogledat v nedeljo pred kakšno cerkev?
vseved |  10 .12. 2023 ob  15: 46
-9
@hribi, tej normalni mladi najverjetneje hodijo v cerkev in so vzgojeni v laži . Po možnosti jih strši doma še splono zlorabljajo,kot so očitno tebe!
manemebasat |  10 .12. 2023 ob  15: 46
In evo se je nasla ena mona ki ne kapira en ku rac
manemebasat |  10 .12. 2023 ob  14: 35
13
Pa se nekaj… fobija je strah! Zakaj islamofobija, homofobija … jaz nimam strahu pred islamom, ga preziram!
manemebasat |  10 .12. 2023 ob  14: 33
16
Meni je cisto vseeno kaj ti ljudje delajo nagi v spalnici. Narobe pa je, da se povezujejo v neko skupnost, ceprav nimajo nic skupnega. En ga hoce v rit, en bi si tica odrezal, ena samo lize in tadruga je bolj kosmata kot jaz. Nic skupnega!
1