INCIDENT NA SLOVENSKI ŠOLI: Učitelj od dijakinje zahteval, da sname hidžab

Slovenija

V eni od ljubljanskih srednjih šol je v petek prišlo do incidenta, ko je učitelj od ene od dijakinj, ki je v šolo prišla s hidžabom, zahteval, da ga sname. Dijakinja tega ni želela narediti in je razred raje zapustila, vmes je nato posegla ravnateljica, poroča portal 24ur.com. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje šoli pomagajo z usmeritvami.

Učitelj naj bi dijakinji dejal, da 'nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu'. Od nje naj bi zahteval, da si ruto sname, saj da je sicer ne bo poučeval. Dijakinja je nato razred raje zapustila.

Pozneje sta po poročanju portala v razred prišli ravnateljica in svetovalna delavka, ki sta učitelju razložili, da nošenje rute ni razlog za zavrnitev poučevanja dekleta. A ker učitelj tega ni želel, naj bi razred zapustil.

Ravnateljica je za portal povedala, da se do zdaj na njihovi šoli še niso srečali s podobnim primerom. Dodala je tudi, da nihče izmed učiteljev ni imel težav z dijaki zaradi nošenja verskih simbolov oz. verske pripadnosti. Dijakinjo, ki je prišla v spor z učiteljem, sta sicer s svetovalno delavko pomirili, da ni naredila ničesar narobe, je povedala.

O dogodku in ukrepih je ravnateljica obvestila tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, kjer pravijo, da s šolo ostajajo v stiku in ji pomagajo z usmeritvami. Glede ukrepanja proti učitelju pa so povedali, da je treba pri tem upoštevati, da je učitelj zaposleni delavec in da mora šola kot delodajalec pri vodenju postopkov v zvezi z njegovim ravnanjem upoštevati delovno pravno zakonodajo in načela integritete, s posebno občutljivostjo, potrebno zaradi zaščite vpletenih dijakov, zlasti neposredno vpletene dijakinje.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da so šola in tudi vsi njeni zaposleni dolžni upoštevati versko svobodo in nedotakljivost vsakega posameznika ter preprečevati diskriminacijo posameznikov na podlagi veroizpovedi, ob tem pa dijakom zagotavljati varno in spodbudno učno okolje, še navaja portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .03. 2023 ob  13: 18
-4
Auslender raus!
kokodek |  20 .03. 2023 ob  19: 26
33
najbolje bi bilo, če v šoli ne bi bilo res nobenih verskih simbolov, torej križev, madon, rut......
joe jaxson |  20 .03. 2023 ob  19: 20
44
ma dio porko: prvo se guzite v italjanske vrtce in ostale šole italjanske manjšine, čeprav to niste in potem pridete z rutami ipd vsiljevat svojo modo. če si lahk brez rutke pri telovadbi, silahko brez k..... rutke tudi v razredu, če ne se vpiši za sebe in rute adekvatno ustanovo !
Martin Kacur |  20 .03. 2023 ob  18: 16
62
to sploh nebi smel bit incident. Kosem bil v muslimanskih državah sem moral nositi dolge hlače in dolge rokave. Takšni so pač pri njih običaji. Mi imamo tudi svoje običaje in navade. Pričakujem, da tujci spoštujejo običaje in kulturo države v katero prihajajo. Če jim to ni prav naj si pač izberejo drug kraj.