'IN' STVAR MED MLADIMI JE TUDI SEKSTING: Razkrivamo vam nasvete, kako se o tem pogovoriti z najstniki

Trendi

Ko otroci postanejo najstniki se starši začnejo pripravljati na "tisti" pogovor. Morda jih glede spolnosti obdaja občutek nelagodja, zato na koncu zvenijo pridigarski in površinski. Po mnenju francoske spolne terapevtke Thérèse Hargot pa bi mnogi najstniki najraje pobegnili daleč stran od svojih staršev, ko ti začnejo pogovor z besedami: "Pogovoriti se moramo!" Poleg vseh tegob odraščanja in z njimi povezane spolnosti velja posebej izpostaviti tudi seksting, ki predstavlja potencialno nevarnost vsem najstnikom, ki ga zaradi pomanjkanja informacij, naivnosti, ali mladostniške razigranosti jemljejo preveč zlahka. Kakšen je torej pravilen pristop k tej tematiki?

Seksting pomeni pošiljanje in/ali prejemanje tekstovnih sporočil, fotografij in videoposnetkov, ki vključujejo goloto, namigujejo na spolnost ali so še mnogo bolj eksplicitni (denimo fotografije ali posnetke intimnih delov telesa, masturbacijo ali celo spolni odnos). Seksting se pogosto začne kot povsem nedolžen klepet, ki pa se kaj hitro lahko prevesi v vztrajne prošnje, ki jih pogosto spremljajo zagotovila o zasebnosti ali resnični ljubezni.

"Pošlji mi fotografijo brez majčke, boš? Bo samo za moje oči. Si tako pogumna? Daj, pa te bom imel še bolj rad..." Naivna najstnica (ali najstnik) želi ugajati, slepo zaupa besedam na drugi strani, obenem pa se ne zaveda, da lahko poslane fotografije že nekaj minut kasneje postanejo javne. Posledice si lahko predstavljamo vsi...

Prav zaradi vseh nevarnosti, ki jih pošiljanje tovrstnih vsebin s seboj prinese, je pomembno s svojim otrokom spregovoriti o tej danes izjemno aktualni temi. Pogovor z najstniki o sekstingu je lahko težaven. Cilj je ustvariti okolje, v katerem najstniki čutijo, da so lahko odkriti z vami, hkrati pa se zavedajo resnih posledic, ki sekstingu lahko sledijo, piše Net Nanny.

Vprašajte jih, kaj si mislijo

Preden načnete pogovor o tej temi, vprašajte svojega otroka, ali je že slišal za seksting in kaj si misli o tem. Eni bodo zavijali z očmi, drugi bodo sramežljivo tiho, tretji bodo morda jasno povedali, kaj vedo o tej temi, in morda vas bodo odgovori utegnili celo presenetiti. Ne glede na otrokov odziv ostanite sočutni, in če ne upajo teme načeti sami, jo odprite vi. Spodbujajte jih k razmišljanju, ne pridigajte, ne vzbujajte krivde, ne obsojajte in ne moralizirajte. Postavite se v njegove oziroma njene čevlje in si predstavljajte, kako bi si vi želeli pridobiti informacije. Ton in pristop, s katerim izpostavite to temo, lahko odpre vrata ali pa najstnika odvrne od prihodnjih pogovorov.

Naj najstnik ve, da ste tam, ko vas potrebuje

Žal je še vedno veliko preveč primerov, ko fotografije ali videoposnetki pristanejo tam, kjer ne bi smeli. Morda so posredovani v zasebnih sporočilih, morda so objavljeni na različnih forumih ali družbenih omrežjih. Cilj je maščevanje, zasmehovanje, poniževanje osebe, kar se včasih zgodi v primerih nezrelih najstniških razmerij, ki se zaključijo s težkimi zamerami. Še huje je, če tovrstne fotografije pridejo v roke neznancem, ki jih nato prodajajo naprej. Takšne zgodbe so odlična priložnost za pogovor s svojim otrokom o tej pomembni temi. Izpostavite čustveno manipulacijo, s katero osebe pridejo do takšnih vsebin, in se pogovorite o varnosti v odnosih. Poudarite, da se lahko kadarkoli obrnejo na vas ob morebitnih vprašanjih, dilemah ali stiski.

Pomagajte jim postaviti meje

Tema o sekstingu je tudi čas za pogovor o pomenu postavljanja razmejitev. Ko se približujejo puberteti, govorimo o telesnih spremembah in spolnosti, poučujemo jih o tveganjih in o tem, kako se jim izogniti. Pogovor o sekstingu je še en pomemben vidik teh tem, saj z odprto komunikacijo otroka na ta način naučimo postaviti mejo pri tem početju. Otrok mora vedeti, zakaj to ni dobra stvar in kaj storiti, če nekdo nanj čustveno pritiska. Tudi če je bila fotografija poslana samo eni osebi, mora vedeti, da nad njo v tem primeru nima več nadzora. Naučimo ga ustreznega odziva, če se sooča z neprimernimi ustrahovanji, izsiljevanjem in drugimi spletnimi zlorabami. Skupaj pa lahko preverimo tudi ustrezne nastavitve zasebnosti na družbenih omrežjih.

Kaj pa, če...

Pomembno je najstnika spodbuditi k razmišljanju s pomočjo vprašanj "kaj pa, če". Kaj pa, če prejemnik (npr. njegov fant ali dekle), kateremu je poslal fotografije, izgubi telefon? Kaj pa, če fotografije pokaže ostalim prijateljem? Kaj pa, če iz jeze in maščevanja objavi fotografije na spletu? Kaj pa, če fotografije vidijo tudi učitelji v šoli in nekoč v prihodnosti tudi potencialni delodajalci? Je najstnik pripravljen sprejeti vsa ta tveganja? Kljub temu da ne gre za ravno prijetno temo, lahko tovrstni pogovori okrepijo vezi med vami. Pomembno je tudi izpostaviti, da je pri sekstingu lahko v ospredju spogledovanje ali način izkazovanja naklonjenosti ali pa gre za impulzivno dejanje pod vplivom alkohola ali drugih substanc. Obstajajo celo primeri, ko je seksting posledica pritiska vrstnikov, ustrahovanja ali groženj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija