IN POTEM JIH JE OSTALO OSEM: Kdo bo po vaši oceni zmagovalec svetovnega prvenstva? (ANKETA)

Svet

Slika na svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju se je po osmini finala postavila v znan okvir. Po več odmevnih presenečenjih azijskih reprezentanc v skupinskem delu sta v ospredju po osmini finala Evropa s petimi in Južna Amerika z dvema reprezentancama. Edini četrtfinalist z drugih celin je Maroko.

Tako je prav severnoafriška reprezentanca še edina, ki lahko prekine niz prevlade Evrope in Južne Amerike na svetovnih prvenstvih. Ti celini sta si razdelili zmage na vseh turnirjih pred letošnjim: evropske reprezentance so doslej slavile 12-krat, južnoameriške devetkrat.

Med pozitivnimi presenečenji skupinskega dela je izstopala uvrstitev treh reprezentanc, članic azijske celinske zveze, med najboljših 16 ekip, kar se je zgodilo prvič doslej. A v izločilnem delu so vse tri izpadle proti favoriziranim nasprotnikom: Avstralija z 1:2 proti Argentini, Japonska po izvajanju enajstmetrovk s Hrvaško (1:1) in Južna Koreja z 1:4 proti Braziliji.

Izmed najboljših osmih na Fifini lestvici manjkajo Belgija, Italija in Španija

Poleg Hrvaške so se s stare celine med najboljših osem uvrstile še reprezentance Nizozemske (3:1 proti ZDA), Francije (3:1 proti Poljski), Anglije (3:0 proti Senegalu) in Portugalske (6:1 proti Švici). Brazilci in Argentinci bodo zastopali južnoameriške barve, največje presenečenje, tako sodeč po stavnicah kot tudi po Fifini lestvici, pa je Maroko, ki je po izvajanju enajstmetrovk premagal Španijo.

Maroko je uvrščen na 22. mesto Fifine lestvice, najnižje izmed vseh četrtfinalistov. Hrvaška na 12. mestu je druga "najslabša" po tem merilu. Ostali četrtfinalisti obvladujejo sam vrh lestvice, z Brazilijo na 1. mestu, Argentino na 3., Francijo na 4., Anglijo na 5., Nizozemsko na 8. in Portugalsko na 9. mestu.

Izmed najboljših osmih na svetovni lestvici poleg v torek poražene Španije (7.) v četrtfinalu manjkata še Belgija (2.), ki je kot eno večjih negativnih presenečenj turnirja v Katarju izpadla po skupinskem delu, in Italija (6.), ki se na prvenstvo že drugič zapored sploh ni uvrstila.

Možni le dve ponovitvi že odigranih finalnih tekem

Pari četrtfinala so Nizozemska - Argentina in Hrvaška - Brazilija na eni strani žreba ter Anglija - Francija in Maroko - Portugalska na drugi. To pomeni, da sta možna samo dva scenarija s ponovitvijo finala iz preteklosti, in sicer prav s prejšnjega prvenstva, ko so v Rusiji Francozi premagali Hrvate, in finale leta 1998, ko je bila Francija boljša od Brazilije.

Vsi ostali razpleti četrtfinala in polfinala bi pripeljali do prvega srečanja ekip v finalu na svetovnih prvenstvih doslej. Sicer pa sta edini moštvi izmed najboljših osmih, ki še nikdar nista igrali v finalu, Maroko in Portugalska.

Maroko prvič med najboljših osem, Brazilija že 19.

Maroko se je pravzaprav prvič prebil med najboljših osem in s tem postal prva arabska dežela med najboljšimi osmimi. Le enkrat pred tem se je prebil v drugi krog tekmovanja - leta 1986 v Mehiki je tekmovanje končal v osmini finala.

Na drugi strani so Brazilci z uvrstitvijo v četrtfinale postavili nov rekord: že 19. so se uvrstili med najboljših osem. Le trikrat so bili slabši od tega: leta 1934 (ko so končali 14.), 1966 (ko so končali v prvem delu tekmovanja) in leta 1990, ko so v osmini finala izgubili proti Argentini.

Nekoliko presenetljiv pa je podatek, da Brazilci, sicer s petimi naslovi največkrat najboljši na mundialu, z napredovanjem v polfinale ne bi izenačili rekorda Nemčije, ki je reprezentanca z največ uvrstitvami med najboljše štiri (13). Brazilija jih je pred tem turnirjem dosegla 11.

Hrvati obakrat doslej napredovali iz četrtfinala, Angleži šestkrat obtičali

Hrvaška doslej še ni izgubila četrtfinalnega obračuna. Država, ki od samostojnosti leta 1991 letos šestič nastopa na mundialu, je doslej trikrat obtičala v skupinskem delu (2002, 2006 in 2010); ko so se Hrvati prebili v izločilni del, pa so leta 1998 osvojili tretje mesto, na zadnjem prvenstvu v Rusiji pa so bili podprvaki.

Južna soseda Slovenije je tako izenačena s Portugalsko, ki bo letos tretjič doslej nastopila v četrtfinalu in se je prav tako obakrat pred tem uvrstila v polfinale (1966 in 2006), čeprav potem nikoli ni prišla v finale.

Med pogostimi četrtfinalisti je sicer Anglija, ki bo letos 10. med najboljšimi osmimi, a je zgodovinsko gledana tudi reprezentanca, ki je največkrat turnir zaključila med 4. in 8. mestom, saj je kar šestkrat izgubila v četrtfinalu, dvakrat (leta 1950 in 1982) pa je v drugačnem formatu tekmovanja osvojila mesta med 4. in 8.

Za nov strelski rekord mundialov potrebnih 24 golov na osmih tekmah

V osmini finala letošnjega prvenstva je v primerjavi s skupinskim delom naraslo povprečje števila doseženih zadetkov. Na osmih tekmah izločilnega dela jih je bilo 28, kar predstavlja povprečje 3,5 gola na tekmo. To je povprečje za cel turnir dvignilo z 2,5 iz skupinskega dela na 2,64, kar je izenačeno z dolgoletnim povprečjem mundialov.

Za nov rekord za največ doseženih zadetkov na enem svetovnem prvenstvu (rekord doslej je 171 golov leta 1998 in 2014) bi v preostalih osmih tekmah ekipe morale doseči 24 golov, kar pomeni v povprečju tri gole na tekmo.

Katar 2022 skozi številke

148 - golov na tekmah doslej

12 - golov tako Anglije kot Portugalske, ki vodita po doseženih golih

5 - golov Francoza Kyliana Mbappeja, ki vodi na lestvici strelcev

3 - avtogoli

1 - prejeti gol Maroka, najmanj izmed vseh četrtfinalistov

Kdo pa bo po vašem mnenju odnesel zmago na tem svetovnem prvenstvu? Povejte nam v spodnji anketi

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija