IMPRESIVNE PODOBE IZ TRSTA: Na stotine meduz prekrilo morje (FOTO)

Trst

Na stotine meduz je v minulih dneh prekrilo morje v Trstu, s tem pa pritegnilo pozornost občanov in turistov. Gre za velike klobučnjake Rhizostoma pulmo, ki so se letos v večjem številu pojavili tudi ob slovenski obali, na Hrvaškem pa že dlje časa povzročajo preglavice ribičem.

Prizori morja v Trstu so naravnost impresivni. Ob pomolu se je zbralo na stotine meduz, ki so morje popolnoma prekrile.

Kot nam je že pred časom pojasnila dr. Andreja Ramšak z Morske biološke postaje Piran, je množično pojavljanje del njihovega življenjskega cikla. V letih, ko se pojavijo, povzročijo največ škode ribičem, ker ne morejo loviti oziroma jim stržejo ribiške mreže. Se pa zaradi porušenega ravnovesja v morju pojavljajo vedno pogosteje. "Od leta 2002 mislim, da ni bilo leta, ko se ne bi pojavili," se je spominjala Ramšakova.

Rhizostoma pulmo je eden izmed največjih klobučnjakov v Jadranskem morju. "Spada med ožigalkarje. V svojem življenjskem ciklu ima pritrjeno (polip) in planktonsko – plavajočo fazo (meduza). Morski klobuk se hrani s planktonom in lahko zraste precej velik, do 0,5 m premer klobuka," je še pojasnila Ramšakova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  21 .04. 2022 ob  10: 17
Ce gres malo zaplavat je dobro za revmo