IMPLEMENTACIJA ARBITRAŽE TUDI V INTERESU EU: "Slovenija in Hrvaška lahko razpravljata samo še o tem"

Slovenija

 Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes v Ljubljani poudaril, da lahko Hrvaška in Slovenija razpravljata samo še o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med državama in ničemer drugem. Vodilnega kandidata evropskih socialdemokratov za evropske volitve sicer danes v okviru volilne kampanje gostijo Socialni demokrati (SD).

"Evropska komisija je kristalno jasna, da je dejstvo, da verjamemo, da je ta arbitraža zakonito vodila do rezultata, ki je ta razsodba. Zdaj menimo, da morata državi članici EU govoriti o tem, kako jo implementirati, in o ničemer drugem," je poudaril na predavanju na ljubljanski pravni fakulteti.

Implementacija je po njegovih besedah tudi v interesu Evropske unije, med drugim zaradi političnih razlogov. "Kakšen zgled pošiljamo navzven, če ne moremo rešiti niti mejnega spora med dvema državama članicama," se je vprašal. "In kako se bo lahko EU širila v tem delu Evrope, kako bomo lahko kdaj koli to storili, če ne moremo rešiti niti notranjega mejnega spora, ko vidimo kakšni mejni spori ostajajo v drugih delih Balkana," je dodal.

Drugi razlog, zakaj je pri tem interes EU, pa je, da če bo to vprašanje ostalo nerešeno, bodo težave pri evropskih politikah, kot je ribiška, je še povedal podpredsednik Evropske komisije.

Arbitražno sodišče je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija 2017. Šest mesecev kasneje, 30. decembra 2017, jo je začela Slovenija implementirati, Hrvaška pa razsodbo zavrača, zato jo je Slovenija julija lani tožila na Sodišču EU. Evropska komisija se v predhodnem postopku ni hotela izrekati in postavljati na nobeno stran, in sicer kljub mnenju lastne pravne službe, da slovenski argumenti držijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kaslc |  01 .03. 2019 ob  10: 56
Zdaj ko so volitve bi nam obljubil še limski kanal.
ob razsodbi so bili pa vsi tiho , z pijančkom na čelu.