IMATE TUDI VI TEŽAVE Z LUPLJENJEM KOSTANJA? Za to obstaja hitra rešitev

Trendi

Kostanj velja za priljubljen jesenski dar narave in spada med oreščke. Gre za zdravo živilo, bogato z vlakninami, dobrimi maščobami, minerali ter vitamini. Kostanj pa je včasih velik zalogaj, ko ga je treba olupiti, saj so njegove lupine veliko mehkejše od drugih drevesnih oreščkov, kar pomeni, da je z njimi več dela. Poleg tega imajo pod lupino dlakavo kožico, ki se trmasto oklepa užitnega dela. A brez skrbi, tudi pri tem obstaja nekaj trikov.

Obstajata dva glavna načina za pripravo kostanja, tako da se njegovo lupino odstrani z najmanj truda – pečenje ali kuhanje na pari. V obeh primerih boste morali v kostanjevo lupino zarezati. Če ste navajeni narediti samo eno zarezo, je tukaj boljši način. Namesto ene zareze naredite v lupino dve zarezi v obliki x ali y.

Pečenje

Pečico segrejte na 200 stopinj, pripravljene kostanje položite na pekač in jih pecite, dokler se lupine ne ločijo – približno 30 minut.

Kuhanje na pari

V velik širok lonec nalijte kakšen centimeter vode, pripravljen (narezan) kostanj položite v košek za kuhanje na pari in košaro za kuhanje na pari postavite nad vrelo vodo. Pokrijte lonec in kostanj kuhajte na pari, dokler se lupine ne odprejo – približno 20 minut.

Lupljenje kostanja

Kakorkoli že ste jih skuhali ali spekli, boste zdaj nadaljevali na enak način. Pečen ali kuhan kostanj zavijte v čisto kuhinjsko krpo – tako jih boste lažje olupili. Takoj, ko se dovolj ohladijo, vzemite kostanj iz krpe in se lotite luščenja. Če se preveč ohladijo, to je, če ugotovite, da jih je težje luščiti, jih lahko za nekaj minut postavite nazaj v pečico ali soparnik, da se ponovno segrejejo.

Kostanj je recimo okusen, ko ga narežete in dodate nadevu ali prelivu, iz njega naredite sladkarije ali ga kako drugače uporabite v sladicah, kot je desert Mont Blanc, ali pa ga vmešate v bogato juho, piše The Spruce Eats.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija