"IMAMO BEL DIM": Evropski parlament in članice EU dosegli dogovor o covidnem potrdilu

Svet

Evropski parlament in države članice EU so danes dosegli dogovor o covidnem potrdilu, ki naj bi čez poletje olajšal potovanja po Evropi. T. i. zeleno potrdilo bodo lahko dobili vsi prebivalci EU, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so preboleli to bolezen ali pa imajo negativen izvid testa.

"Imamo bel dim," je po četrtem krogu pogajanj med Evropskim parlamentom in diplomati predsedujoče države EU Portugalske sporočil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Covidno potrdilo naj bi na ravni EU predvidoma uvedli konec junija ob začetku poletne turistične sezone ter s tem omogočili nemotena in varna potovanja v EU.

Imetnik potrdila bo dobil kodo QR, ki bo omogočala njegovo branje in preverjanje po vsej EU, in to brez internetne povezave. Na voljo bo tudi v papirni obliki. Informacije naj bi bile napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini.

Potrdilo bo dokazovalo, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izvid testa ali da je prebolela covid-19. A članice bodo kljub temu lahko uvajale dodatne omejitve, kot so karantena, samoizolacija ali testiranje, vendar le, če bo potrebno in sorazmerno za zaščito javnega zdravja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  21 .05. 2021 ob  00: 19
In tisti, ki nimamo nic od tega (PCT) bomo ostali doma, ker 1 % (ali se manj) mogocnih, se vedno fura agendo histerije in ustrahovanja.

RIP se ne 40 letni zeni diplomata v Bruslju (se ena zrtev cepljenja)!