IMAJO V KOPRSKEM POKRAJINSKEM MUZEJU DUHOVE? Premikajoče se svetlobne lise ujele nadzorne kamere (FOTO)

Koper

Vse stare hiše, še posebej zgodovinsko pomembne stavbe, ki segajo daleč nazaj v čas, imajo svoj čar tišine, veličastnosti, spoštovanja, skratka imajo svojo dušo. In v njih tudi veliko duš oz. energij, ki so tam živele skozi preteklost, pravijo.

Bela, premikajoča se lisa v levem kotu

Palača Belgramoni Tacco je med najlepšimi baročnimi arhitekturami v mestu. V palači, ki je bila zgrajena v 16. stoletju so prostori Pokrajinskega muzeja Koper. Zbirke muzeja so se začele formirati leta 1910. Prvi sedež muzeja je bil v samostanu sv. Klare in je bil šele po prvi svetovni vojni prenesen v sedanje prostore. V muzeju je tudi veliko nagrobnih spomenikov ter žar, kot tudi osebnih predmetov, ki so jih uporabljali v njem živeči predniki.

Žarni grob, 1.stoletje

Zgodilo se je, da je v muzeju, med receptorji, začelo krožiti prepričanje o duhovih, nekoč tukaj živečih ljudi, ki se, v obliki premikajočih svetlobnih lis, sprehajajo po različnih sobanah. Včasih en sam, včasih skupina, enkrat hitreje, drugič počasneje, vedno pa v temi.

Različne sobane muzeja na ekranu, v zatemnjenih se zaznajo lise, ki potujejo po sobah.

"Sicer so te lise lepo vidne na ekranu vsake sobe posebej, vendar je trik le v manjših, tehničnih napakah kamer, v določenem trenutku. Včasih, ko opazujemo zaslon s sobami, pač nastane tudi taka zgodba", pravijo, z nasmehom, na recepciji Pokrajinskega muzeja. Vas pa vabijo, da pridete preveriti, če ne verjamete.