"ILUZORNO BI BILO PRIČAKOVATI, DA SMO NEK OSAMLJEN OTOK": Bomo zaradi omikrona deležni zaostrovanja ukrepov?

Slovenija

V včerajšnji večerni oddaji 24 ur je o novi različici koronavirusa omikron spregovorila tudi vodja svetovalne skupine Mateja Logar, ki je povedala, da omikron predstavlja kar veliko nevarnost, ki jo moramo spremljati, dokler ne dobimo dodatnih informacij o tem sevu. Po njenem mnenju zaostrovanje ukrepov na tem mestu ni potrebno, prav tako pa na vidiku ni sproščanja ukrepov v luči prihajajočih decembrskih praznikov. 

"Vsekakor se držimo priporočil WHO in Evropskega centra za razvoj bolezni, ki na vsak način odsvetujeta potovanja v območja na jugu Afrike," pravi Logarjeva in dodaja, da je po vrnitvi iz teh območij obvezna karantena – ta je obvezna zgolj za ljudi, ki prihajajo iz držav, znotraj katerih se nova različica širi. Logarjeva meni, da so trenutni ukrepi zadostni in da v tej fazi ostrejši ukrepi v državi niso potrebni.

Velik problem pri zajezitvi širjenja nove različice v Sloveniji po njenem mnenju predstavlja tudi dejstvo, da Slovenija nima direktne povezave z nobeno izmed južnoafriških držav, zato lahko potencialni rizični stiki ostanejo spregledani. "Zato je zelo pomembno usklajeno delovanje Evropske unije, da se takšne potnike že takoj ob prihodu na letališče EU napoti v karanteno," pravi Logarjeva. "Z ukrepi, ki jih imamo, lahko upočasnimo prihod nove različice v Slovenijo, popolno preprečiti pa tega ne moremo, saj skozi našo državo potekajo številni mednarodni transporti," je povedala vodja svetovalne skupine.

"Iluzorno bi bilo pričakovati, da smo lahko nek osamljen otoček. To lahko naredita Avstralija in Nova Zelandija, ki sta otoški državi, v Evropi, kjer pa so vse mednarodne trgovske poti, pa je to bistveno bolj zapleteno," poudarja. "Vsi ukrepi, ki so v veljavi, so nujno potrebni, posebno, ker gre pri omikronu za zelo kužno različico; torej nošenje mask, razkuževanje, varnostna razdalja, umivanje rok, prezračevanje prostorov, testiranje pri minimalnem sumu na okužbo." "Če pa se vračamo iz držav, kjer je omikron prisoten, je o tem potrebno obvestiti NIJZ, ostati v karanteni in opraviti testiranja po navodilih NIJZ," Logarjeva svetuje vsem, ki se vračajo iz južnoafriških držav.

Kljub manjšemu številu potrjenih okužb ta teden o izboljšanju ne moremo govoriti, pravi Logarjeva, ki poudarja, da se ukrepi vseskozi uvajajo glede na zasedenost bolniških postelj in tako sproščanje vsekakor ni na vidiku. "Glede na trenutno situacijo v bolnišnicah bodo ukrepi, ki so trenutno v veljavi, z veliko verjetnostjo veljali tudi preko celega decembra," pojasnjuje Logarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .11. 2021 ob  14: 57
Narod ti bo sodil, kriminalka!
Zvitalisica |  30 .11. 2021 ob  10: 59
Spet ta iluzionistka, zgleda, da ni se nagrabla dovolj kovid dodatkov, safarijev, Karibov in drugih "izobrazevanj".
Ta in njej podobni ocitno ne razmisljajo kaj bo z njimi, ko ta teater absurda konca. Hm, hm... v njihovi kozi bit? Ga ni denarja!